Så gör du ditt smarta hem säkrare

Vill du att ditt nya hem ska bli ett riktigt smart hem? Dagens uppkopplade prylar gör det lätt att automatisera allt från belysning till rullgardiner – men det sker inte utan risk. IT-säkerhetsutbildaren och Bredband2:s samarbetspartner Karl Emil Nikka berättar vad du bör tänka på innan du kopplar upp hela hemmet.   

Dagens uppkopplade teknik ger många fördelar. WiFi-anslutna övervakningskameror låter dig se vad som händer där hemma oavsett var i världen du befinner dig. Uppkopplade lampor gör att du kan automatisera belysningen. I kombination med smarta högtalare kan du till och med be röstassisten att släcka lamporna när du går och lägger dig.  

Läs mer om hur du kan göra ditt hem smartare här.

När de första så kallade IoT-produkterna, Internet of Things, lanserades var det produkter som endast teknikentusiasterna efterfrågade. Så är det inte längre. På bara några år har IoT-produkterna blivit folkliga. Idag säljer till och med Ikea smarta lampor och smarta högtalare.  

I takt med att fler saker kopplas upp ökar tyvärr också riskerna. Många av första generationens IoT-produkter är nu bortglömda och får inte säkerhetsuppdateringarna som krävs för att hålla dem säkra.  

– Alla produkter som är nätverksanslutna måste underhållas med säkerhetsuppdateringar på samma sätt som datorer och mobiler. Tyvärr slarvar tillverkarna med att släppa uppdateringar till äldre produkter, förklarar IT-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka.  

Botnät infekterar

Ett av de största problemen som råder drabbar övervakningskameror som inte underhålls med säkerhetsuppdateringar. Så kallade botnät infekterar ouppdaterade kameror och använder deras uppkoppling för att utföra överbelastningsattacker. Det är attacker som gör webbplatser oåtkomliga genom att överösa dem med internettrafik. I oktober 2016 lyckades ett botnät slå ut över tusen sajter, däribland webbplatserna för svenska regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Detta gjordes med infekterade IoT-produkter som satt hemma hos helt ovetande konsumenter. 

Hur funkar säkerhetsuppdateringar i det smarta hemmet? 

IT-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka.

Integriteten är ett annat problem som uppstår när kriminella har möjlighet att komma åt kameror och andra smarta hem-produkter. Nikka hävdar lyckligtvis att det, än så länge, är ett mindre problem eftersom de kriminella har svårt att tjäna pengar på kränkning av privatpersoners integritet.  

Det är inte bara tillverkarna som slarvar med att underhålla sina äldre produkter med säkerhetsuppdateringar. Användarna missar också att installera uppdateringarna som faktiskt släpps. 

– I allt för många smarta hem-produkter måste användaren själv söka efter uppdateringar i stället för att uppdateringarna installeras automatiskt, fortsätter Nikka. 

Läs mer om hur du kan göra ditt hem smartare här.

Flera fördelar

För att minska säkerhetsriskerna förespråkar Nikka smarta hem-produkter som ansluter via en hubb, även kallat controller. Zigbee-lampor från Ikea eller Philips och Z-wave-fjärrströmbrytare från Fibaro eller Telldus är exempel på sådana produkter. De kommunicerar med en hubb som i sin tur är ansluten till nätverket. Det gör säkerhetsunderhållet enklare, eftersom det bara är hubben som behöver uppdateras i stället för varenda pryl. 

Hubbprincipen har dessutom fler fördelar. Den gör det lättare att få smarta hem-produkter från olika tillverkare att kommunicera med varandra och den höjer driftsäkerheten. Vissa produkttyper måste vara anslutna direkt till nätverket, men det är en god idé att låta så mycket som möjligt kommunicera via hubben. Då får du ett säkrare smart hem, både när du flyttar in och många år därefter.