Så påverkar dålig inomhusluft din hälsa

Blir du trött eller får huvudvärk så fort du kommer hem? Det kan vara ett tecken på dålig luft. Trots att vi spenderar stor del av våra liv i hemmet, glömmer vi bort hur viktigt det är bra luft – men det finns en lösning.

Oavsett om man bor i villa, radhus eller flerfamiljsbostäder så är ventilationen viktigt.

Att vi behöver frisk luft inomhus är en självklarhet för de flesta, men glöms bort av många svenskar. Trötthet, huvudvärk, astma och allergier kan vara ett tecken på något annat, men även reaktion på dålig inomhusluft.

– Både hus och människa behöver byta luft för att må bra. Helst ska inomhusluften bytas ut minst varannan timme. Genom få bort förbrukad luft och ta in ny blir man av med koldioxid, fukt, lukt och andra obehag, säger Thomas Oltnäs från Swegon som är expert på ventilation.

Vill du veta mer om Swegon – läs mer här.

Det är många just nu som väljer att jobba hemifrån istället för på sin normala arbetsplats, vilket ställer högre krav på inomhusluften. Utan bra ventilation tappar man snabbt koncentrationen och bli trött. Ibland räcker det med mindre justeringar för att förbättra luften, som att byta luftfilter eller göra en kanalrensning i de fall man har mekanisk ventilation, men ibland krävs det större åtgärder för att säkerställa hälsosam luftkvalitet.

Så får du bättre luft hemma

Ett av de mest effektiva sätt att få bättre luft inomhus är att använda sig av rätt ventilationslösning och rätt luftomsättning. Oavsett om man bor i villa, radhus eller flerfamiljsbostäder så är ventilationen viktigt. Särskilt för de som har så kallat självdrag, något som är vanligt i både lägenheter och äldre hus.

Osäker på vilken ventilation som passar ditt hem? Testa här.

Självdrag är en okontrollerad ventilationslösning och under de kalla månaderna när vi stänger fönster innebär det att man även försämrar ventilationen. Självdraget kan förstärkas med en frånluftsfläkt, men det innebär samtidigt en högre energiförbrukning då man inte återvinner värmen som försvinner ut ur bostaden.

Thomas Oltnäs från Swegon,expert på ventilation.

En lösning som fungerar i det flesta fall, menar Thomas Oltnäs, är ett så kallat FTX-system. Det är en lösning som håller syrenivån i bostaden på en bra nivå och som samtidigt tar bort skadliga partiklar, ångor och lukter. Dessutom är lösningen energisnål, då den återanvänder gratis värme och passiv kyla för att förbättra inomhusluften.

Vill du veta mer om FTX-ventilation? Klicka här.

– Innan du börjar fundera på att tilläggsisolera, byta fönster eller andra dyra energibesparingsåtgärder som innebär ett tätare hus så se till att du har ett väl fungerande ventilationssystem på plats för att undvika fukt- och mögelproblem, säger han.

Tecken på dålig luftkvalitet hemma

  1. Imma på fönstret är ett tydligt tecken på att luftväxlingen är otillräcklig.
  2. Kondens på badrumsspegeln innebär ofta att det är dålig ventilation i badrummet.
  3. Svarta prickar på tak eller vägg i badrum kan betyda att överskottsfukt från inte ventileras bort.
  4. Har du ofta huvudvärk kan det vara ett tecken på att frisk luft inte tillförs sovrummet i tillräckligt stor omfattning.
  5. Hostar du mer inomhus än utomhus kan det vara ett tecken på dålig luftkvalité.
  6. Irriterade ögon och snuva kan vara ett tecken på mögel inomhus.
  7. Astma & Allergier är ofta tecken dålig luft med mögel, partiklar eller andra emissioner som inte ventileras bort från bostaden.