Så får du bra uppkoppling i hela hemmet

Du streamar din favoritserie när allt plötsligt börjar lagga. Känner du igen dig? Välfungerande Wifi i vardagen ska vara en självklarhet – speciellt under mysiga höstkvällar. Här kommer några tips från Telia när ditt Wifi inte räcker till.

Foto: Telia.

För dig som jobbar hemifrån

Har du fortfarande inte fått ordning på anslutningen i ditt hemmakontor? Att ha bra anslutning hemma innebär främst två saker: dels snabb uppkoppling, dels att signalen når dit där du sitter och jobbar. Det finns flera faktorer som påverkar din anslutning och motverkar hackiga jobbmöten. Bland annat var du placerar routern, vilken typ av väggar du har och vilken våning hemmakontoret är på.

Upplev framtidens bredband hos Telia – läs mer här.

Streama ostört

Idag finns det ett stort utbud av streamingtjänster och allt fler erbjuder filmer och serier i högre kvalitet. Format såsom 4K eller Ultra High Definition (UHD) kräver en mycket högre bredbandshastighet för att fungera bra. Då är det viktigt att tänka på antalet ansluta enheter som nyttjar bredbandet samtidigt. Upplever du störningar så kanske du inte har den bästa Wifi-lösningen för dig.

Vilket bredband passar dig? Ta reda på det här.

Surfa i trädgården

Även under hösten kan det vara skönt att sitta ute i trädgården och jobba eller koppla in trådlösa högtalare för att streama musik. Här kan det vara extra svårt att få Wifi-signalen att nå hela vägen. Signalen blir nämligen svagare för varje gång den studsar mot en yta, exempelvis en vägg eller ett fönster. Men det finns bra sätt att säkra Wifi även ute i trädgården.

Foto: Telia.

5 tips på hur du säkrar ditt Wifi:

1.Placera din router där den lättast får iväg signaler, så centralt som möjligt och ungefär 1 meter upp från golvets yta. Är den instängd, ta ut den. Bor du i ett hus med flera våningar är det bäst att placera den på övervåningen.

2. Förstärk signalen med ett Mesh-nätverk eller en signalförstärkare. Mesh-nätverk är det bästa alternativet för dig som bor på flera våningar eller i en äldre lägenhet med tjocka väggar. Då fördelas signalen mellan olika noder istället för en enskild router och säkrar på så sätt hög hastighet i alla rum. Ett billigare alternativ är att komplettera routern med en signalförstärkare som fångar upp Wifi-signalen och skickar den vidare till andra utrymmen.

3. Många har inte full koll på vilken hastighet de har hemma. Då kan det vara bra att se över vilken hastighet du har och öka internethastigheten till 250mbit eller högre om det behövs. Då räcker bredbandet till när fler enheter och personer vill åt en hög hastighet samtidigt.

4. En repeater eller mesh-nod kan du även använda för att förlänga signalen utomhus, exempelvis till utematplatsen. Placera den fritt och så nära där du vill ha uppkopplingen som möjligt.

5. Behöver du hjälp med att komma igång, installera eller bara få råd kring hur du Wifi-optimerar ditt hem? Telia erbjuder hjälp och rådgivning så att du kan njuta av en digital vardag utan krångel.

Klicka här för fler Wifi-tips från Telia.