Allt fler väljer miljömärkta bostäder

Svenska bostadsutvecklare lägger mycket kraft på att bygga hus som har så lite påverkan på miljön som det är möjligt. Ett sätt att mäta hur stor påverkan en byggnad har är genom att Svanenmärka den. 

Att Svanenmärka en byggnad innebär att hela byggprocessen är säkrad utifrån miljökrav, kvalitetssäkring och inomhusmiljö. Bland annat ska byggnaden kunna uppvisa låg energianvändning, bra innemiljö och vara byggd av material som uppfyller uppsatta krav.

Husen ska även ha 15 procent lägre elförbrukning än nybyggda hus generellt. Detta uppnås framförallt genom bra isolering och vitvaror med låg förbrukning. Smart sopsortering i samband med byggnaden är också en del av kravställningen.

Mellan 2016 och 2017 ökade antalet Svanenmärkta boende-enheter med 34 procent, från 4 981 till 6 690. Det var framförallt bostadsrätter som låg bakom ökningen.

Svanen är ett sätt att märka varor och tjänster utifrån ett miljöperspektiv. Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för Svanen.

Du kan läsa mer om Svanenmärka bostäder och vad det innebär här. 

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.