Var tredje person har investerat i klimatsmarta lösningar

Att hållbarhet är viktigt för svenskar är inget nytt. Nästan 30 procent uppger att de investerat i klimatsmarta lösningar i sitt nuvarande hem, visar en ny undersökning genomförd av Hemnet.

De flesta gör dagligen olika saker för att leva mer miljövänligt. Drygt 30 procent av de tillfrågade i en nyligen genomförd undersökning menar att de aktivt investerat pengar i hållbara lösningar.

Av de som investerat pengar har var tredje person valt att lägga pengarna på uppvärmning som förbrukar mindre energi. Drygt fem procent har skaffat en elbil, alternativt en laddhybrid.

– Intresset för klimatsmartare lösningar är stort bland svenska bostadsjägare. Som villa- eller bostadsrättsägare kan det vara smart att se över hur energieffektiv bostaden är. Det är positivt ur flera aspekter. För att minska el-kostnaden, att värna miljön och för att det kan öka värdet på den egna fastigheten, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Solel lockar

Vänder vi på siffrorna och tittar närmare på de som inte har investerat i klimatsmarta lösningar, då ser intentionerna annorlunda ut. På frågan ”Vilken eller vilka klimatsmarta lösningar skulle du kunna tänka dig investera i ditt nuvarande hem” är solceller mest populärt.

Hela 23 procent svarar att solceller eller solfångare är något de skulle kunna investera pengar i. Detta skiljer sig kraftigt om vi jämför med de som faktiskt investerat i klimatsmarta lösningar, då är det 10 procent som svarat solceller eller solfångare.

Elbil eller laddhybrid, 12 procent, samt uppvärmning som förbrukar mindre energi, 17 procent, är lösningar som Hemnets besökare också skulle kunna tänka sig lägga pengar på.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan den 29 och 31 oktober via en enkät på hemnet.se och i Hemnets appar. Totalt hade undersökningen 1 501 deltagare.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.