Högre boendekvalitet i bostadshus byggda av trä

Bostadshus som är byggda av trä får människor att må bra och känna stolthet. Det visar en ny studie som genomförts i Frostaliden, ett bostadsområde i Skövde.

Frostaliden. Foto: Ola Nylander

Frostaliden är ett av de största bostadsområdena i Sverige med höga hus som har trästomme. Nu har Centrum för boendets arkitektur (CBA) vid Chalmers i Göteborg, tillsammans med White arkitekter, undersök boendekvaliteten i flerfamiljshus som är byggda i trä.

I undersökningen deltog boende i två av områdets punkthus med en stomme av limträ och KL-trä. Först genomfördes djupintervjuer, därefter skickades en enkätundersökning ut till samtliga 52 hushåll i de två husen.

Professor: Börjar märkas på hur vi vill bo

Genom detta kan man nu se att trä har en stark koppling till trivsel. Dessutom känner de boende stolthet över att bo i ett trähus som signalerar att det är ett trähus. Fasaden i cederträspån hade också ett symboliskt värde, då den uttrycket hållbarhet och en livsstil som man gärna identifierar sig med. 

– Hållbarhet och ett hälsosamt liv står högt på mångas agendor. Vi tänker på vad vi äter, hur vi resor och gör våra inköp. Nu börjar det även märkas i hur vi vill bo. Därför uppskattar vi ett sunt boende i ett vackert hus, säger Jan Larsson på White arkitekter och adjungerad professor vid CBA, i ett pressmeddelande.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.