Så gör du huset redo för vintern

Det är inte bara klockan som ska ställas tillbaka när vintern nalkas. Se till att vara väl förberedd för när kylar gör entré. Här är tipsen för hur du bäst rustar villan för vintertid.

1. Töm uteplatsen. Nu ska utemöbler och grill ställas tillbaka. Tvätta av möbler med vatten och såpa. Skura grillgallret och olja in det med ett tunt lager matolja. Förvara gasolflaskan stående, helst i ett ventilerat förråd avskilt från bostaden.

2. Tvätta staketet. Alger och svartmögel har blivit vanligare på senare år. Tvätta av trästaket och grind med såpa eller handdiskmedel, ljummet vatten och skurborste så håller de sig snygga längre.

3. Rensa dagbrunnarna. Var särskilt noga med att rensa brunnar vid nersänkta garagenedfart och källartrappa. Ett enkelt sätt att slippa en tråkig översvämning.

4. Ta bort vattenslangen. Om den får sitta kvar så kan vattenutkastet och rören i väggen frysa. Det vill du inte vara med om.

5. Fräscha upp redskapen. Spola av och torka alla dina trädgårdsredskap. Rengör gräsklipparen från gräsklipp. Töm bensin ur tanken – ligger den kvar kan klipparen bli svårstartad i vår. Sekatören kan bli som ny med en slipsten.

6. Rensa hängrännorna. De ska vara fria från löv när höstregnet vräker ner eller när snötäcket börjar smälta. Rensa och sätt i en bladsil. Se också till att de är hela och har rätt lutning – spola med en slang och se vart vattnet tar vägen.

7. Kolla takpannorna. Att ha ett trasigt tak är som att glömma paraplyet – hela vintern. Ta fram stegen, klättra upp och spana efter skadade pannor. Vill du passa på att göra en rejäl kontroll av läkt, papp och pannor – ring en takläggare.

8. Laga betongtrappan. Om du så bara har småsprickor i trappan är risken stor att de blir värre över vintern. Laga med till exempel Husfix eller snabbcement.

9. Gör cykeln vinterklar. Tvätta av smuts med såpa och torka rent därefter. Gör rent kedjan och smörj med olja. Är du vintercyklist, se till att du har reflexer och lysen med fungerande batterier, samt dubbade vinterdäck.

10. Spola av muren. Mossa och alger växer ofta på trappor och murar. Mossa som sitter kvar över vintern binder vatten och ökar risken för frostsprängning när det fryser på. Du kan ta hjälp av en högtrycksspruta på natursten men inte på betong, då vattnet lätt trängs in av trycket. Skura med en styv borste. För riktigt envis mossa finns även moss- och algtvättmedel.

11. Byt till lågenergilampor ute. Det finns gott om olika energisnåla ljuskällor för utomhusbruk, för den långa mörka säsongen. Välj en lampa med ljussensor så lyser det dessutom bara när det behövs. Snålt och smart.