Designklassiker: Bumling

Bumling-familjen, bestående av både tak-, golv- och bordslampa,  producerades tidigt i en rad olika färger och storlekar. Foto: Ateljé Lyktan

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: den runda och mjukt formade Bumling som direkt blev en av de största svenska belysningsframgångarna någonsin.

”Det var mig en stor bumling..!” – lär en vän till formgivaren Anders Pehrson ha hojtat – då han första gången fick syn på den nya pendelarmaturen på belysningsmässan i Göteborg 1968. Kanske visste han inte hur rätt han hade – för den nya ”Bumlingen” blev verkligen just en storhet i den svenska belysningshistorien. Den racerbilsgröna, runda och mjukt formade lampan vann snabbt många hjärtan och den anrika Ateljé Lyktan som låg bakom produktionen fick hämta in hjälp utifrån för att hinna svara upp mot den enorma efterfrågan. Bumling-familjen, bestående av både tak-, golv- och bordslampa, producerades redan tidigt i en rad olika färger och storlekar.

I början av 60-talet hade den anrika armatur- och textiltillverkaren Ateljé Lyktan från 1934 hamnat i ekonomiska svårigheter. Svenska Philips klev då in som ägare och hjälpte företaget att komma på fötter, med designchef Anders Pehrson i spetsen. Med sin särskilda känsla för trender lägger den nye profilen, formgivaren och snart även VD:n Anders Pehrson grunden för ett flertal belysningsframgångar. Han arbetade efter fyra viktiga F: Form, Funktion, Färg och Familj – vilket resulterade i ett brett sortiment och massproduktion av de mest betydelsefulla produktframgångarna. Förutom till Bumling är Anders Pehrson pappa även till andra designklassiker som Knubbling, Circling, Crystal, Tube och Supertube.

Namn: BumlingFödelseår: 1968Nationalitet: svenskMaterial: Aluminium, lackerad eller borstadFormgivare: Anders Pehrson (1912-1982)Anders Pehrsons filosofi: ”Bra belysning är inte alltid mycket ljus, men alltid flera ljuskällor.”

Källor: Ateljé Lyktan, Svenssons i Lammhult