Familjen som byggde sitt hus i växthus

Tänk att i mitten av november kunna plocka sommarens sista tomater. Och att fortfarande ha mogna paprikor och chiliplantor hängandes utanför fönstret. Det är verkligheten för Anders Solvarm i Vänersborg. Anders hem är byggt inuti ett enormt växthus och har samma klimatzon som i Toscana.

I Brålanda i Vänersborgs kommun bor Anders Solvarm med sin familj sedan 8 år i ett hus som är helt placerat inuti ett växthus. Anders Solvarm står själv för bygget med grundtanken att få ett skyddat hus med ett eget kretslopp. Familjen är nu helt självförsörjande på egenodlad frukt och grönsaker under hela sommarhalvåret och har dessutom fått ett boende med lägre uppvärmningskostnader.

– Vi har fått ett par månaders längre sommar varje år. Hos oss blommar det redan i mars. Rosorna står kvar långt in på vintern och vi kan stora delar av året plocka örter eller citrusfrukter direkt utanför fönstret. Vi har helt enkelt fått ett skönare liv, menar Anders Solvarm.

Växthuset hjälper till att sänka driftskostnaderna för bostadshuset som har vedeldning och solvärme som värmekälla. Huset har också två murade masugnar – varav den ena är vattenmantlad och bidrar med varmvatten på vintern. Huset har dessutom ett helt eget kretslopp då avloppsystemet är ihopkopplat med bevattningssystemet.

Växthuset blev ett regnskydd

Anders Solvarm har alltid varit intresserad av hus och äldre byggteknik. Dessutom är han djupt engagerad i naturen och livsstilsfrågor. 1996 hoppade han på en knuttimringskurs och bestämde sig kort därpå för att försöka timra sitt eget hus.

– Jag började bygga huset 1998 – men det gick rätt trögt. Vi fick barn, hade massor av olika idéer och jag insåg att det skulle gå bort alldeles för mycket värdefull byggtid när det var dåligt väder. Jag började leka med tanken att sätta upp ett byggskydd för att lättare kunna förfärdiga huset. Vi hade ju också en tanke om att ha ett rejält uterum eller växthus – så idén om att slå samman dessa lösningar började sakta växa fram.

Samtidigt hade Anders Solvarm läst en bok av arkitekten Bengt Warne – som varit banbrytande i byggnationen av sitt eget så kallade naturhus i Saltsjöbaden – och tog kontakt med honom. Bengt Warne blev hans mentor och förebild och relationen kom på sätt och vis att prägla hela Anders Solvarm framtida livsstil.

Idén om att bygga ett stort växthus runt själva bostadshuset i trä väckte förstås en hel mängd frågor. Anders Solvarm började göra efterforskningar bland byggtekniker, universitet och högskolor – men slogs av hur lite kunskap det fanns om byggnader i klimatskal.

– Jag mötte betydligt mer farhågor än kunskap. Jag landade i att jag hade större anledning att betvivla vad experterna sa – än att betvivla det Bengt Warne sa.

Torrt och skuggigt

En av de vanligaste frågorna som Anders Solvarm får om sitt hus är om det inte blir fuktproblem. Men han menar att det handlar även här – som i så många andra sammanhang i naturen – om att hitta en balans:

– Det är ju mest växterna som orsakar fukt i ett växthus. Utan växter blir det minimalt med fukt. Tvärtom mot vad folk föreställer sig så är ju egentligen ett växthus ett torkhus. Det är viktigt att hitta en balans med rätt mängd av växter. Och på hösten faller ju de flesta av bladen av. Men vi funderar på att plantera vissa vintergröna växter – det är ett av våra projekt framöver.

Inte heller ventilation är något problem, enligt Anders Solvarm, men han medger att det förstås blir en lite annorlunda slags vädring. På sommaren öppnar man ett fönster ut mot växthuset och låter då ytterdörren till växthuset för det mesta stå öppen – så att fjärilar och småfåglar tillåts fladdra in.

– Folk blir överraskade av att huset faktiskt inte blir varmare på sommaren. Temperaturen är som i de flesta andra hus – ibland till och med svalare. Vi drar ju faktiskt nytta av den skugga som växterna ger. Det är egentligen bara på växthusets takterrass det blir riktigt varmt – men då gör vi som alla andra och går till badstranden!

Skönast är kanske ändå på hösten menar Anders. Man kan till exempel gå ut och spela lite pingis, pyssla om citrusfrukterna eller sitta och läsa i dagsljuset. Vädret är visserligen lika grått som för alla andra, men mellan plantorna i växthuset är det tyst, vindstilla och det regnar aldrig.

Fakta om huset

Här bor: Anders och Rosemary Solvarm och deras tre barnVar: Brålanda, VänersborgByggt: 1998-2006Material: Knuttimrat bostadshus, växthus i glasVärmekälla: Vedeldning och solvärmeInspirerad av: Arkitekt Bengt Warnes och Marianne Fredrikssons bok ”På akacians villkor”, Warne förlagStorlek: Bostadshus på 145 kvm, växthus på 300 kvm.Kostnad: Ca 1, 5 miljoner kronor (självbygge)

Läs mer om Anders Solvarms hus och övriga projekt.

Foto: Anders Solvarm

Text: Hemnet-redaktionen