Belys ditt hem på bästa sätt

Torbjörn Eliasson är en internationellt uppmärksammad ljusdesigner som arbetar för White arkitekter och som anlitas flitigt för uppdrag i privata och offentliga miljöer. Han driver även kurser om inomhusbelysning och brukar få en hel del frågor kring hur man belyser sitt hem. Här är några av de vanligaste!

Vad ska jag köpa för lampor när jag inreder mitt första hem?

Först och främst är det viktigt att investera i lampor av bra kvalitet, eftersom lamporna tenderar att hänga med under många år. Satsa gärna på en bra arbetslampa som kan riktas, vinklas och dimras och en riktigt bra golvlampa med textilskärm, där man lätt kan byta skärmen efter behov eller stil. Den tredje är en bra golvläslampa som kan placeras vid läsfåtöljen eller sängen. Välj slutligen en riktigt bra taklampa med plåtskärm för köksbordet, som ger ett väl avbländat ljus.

Vilka är de vanligaste misstagen när man ska belysa sitt hem?

Att man väljer lampor för att de är snygga istället för att utgå från funktionen. Ett annat vanligt misstag är att man väljer bländande lampor, till exempel med synliga ljuskällor. Man kan använda transparenta lampor med nakna ljuskällor, men då får inte ljuskällan vara för stark och måste kunna dimras.

Hur ofta bör jag byta ut min belysning hemma?

Se över att de lampor du har motsvarar dina behov och fyller sin funktion, inte minst eftersom livsmönstren ändras med åren. Många gånger hänger lampan kvar i barnrummet långt efter att barnen flyttat hemifrån. Ungdomar, småbarnsfamiljer och äldre – alla har olika behov.

Det är inte säkert att man behöver byta hela lampan. Ibland räcker det att byta skärm på lampan eller förse den med en mer tidsenlig ljuskälla. Om du har en ljuskrona som ger otillräckligt ljus behöver du kanske inte kassera den, utan kan komplettera med belysning på väggen om du behöver mer funktion.

Det är också bra att gå igenom lampor och sladdar med jämna mellanrum, så att de inte har torkat, spruckit eller blivit skadade på annat sätt och inte längre är säkra.

Vilken funktion fyller en fönsterlampa?

En fönsterlampa kan antingen hänga i kabel, vara som en bordlampa eller integrerad i fönsterkarmen. Fönsterlampan hänger ihop med hur vi behandlar fönstret i övrigt. I många länder används fönsterluckor eller heltäckande gardiner för att stänga solljuset ute. På andra mer tätbefolkade platser används gardiner också mer frekvent än här för att förhindra in- syn. Här fokuserar vi mer på utsikt än insyn. Genom att sätta en lampa i fönstret skapar vi illusionen av dagsljus och solljus från fönstret även på kvällen.

Varför ska man undvika bländande armaturer och hur gör man det?

Bländning ger ett direkt obehag, det gör att man ser sämre och ofta undviker man omedvetet platser med bländande ljus, till exempel hörnet av soffan med en bländande golvlampa. Bästa sättet att undvika bländning är att prova lampan i sin rätta miljö innan man köper den – köp lampan på öppet köp eller fråga om du får låna hem den. Det är också viktigt att prova lampan med olika typer av ljuskällor om möjligheten finns för att få optimalt ljus från armaturen.

Frågor och svar är hämtade ur Belysningsboken – Så ljussätter du inomhus av Torbjörn Eliasson utgiven på Roos & Tegnér förlag.