Årets inredningstrend på Formex

Årets trender visualiserade i ett antal skulpturala miljöer på årets upplaga av Formex, skapade av inredningsstylisten Saša Antić och Niklas Hansen, stylist och set designer.

Rent, funktionellt och utvalt. Hemnetredaktionen rapporterar från årets upplaga av Formex – Nordens största fackmässa för inredning – där Lotta Ahlvar presenterar årets trender i samarbete med Moderådet.

– En kvadratmeter boendeyta i Stockholm kostar ungefär 100 000 kronor. Inte konstigt om man då är noggrann med vad man ställer på den ytan, inleder Lotta Ahlvar årets trendrapport.

Temat för årets Formex är Nordic Neat. Och ”Neat” i detta sammanhang ska tolkas som noggrant, prydligt, nästintill nördigt, menar Lotta Ahlvar, konsult för Moderådet och VD på Handarbetets vänner. För enligt årets trendrapport kommer våra inredningsval från och med nu alltmer präglas av en ny slags petighet – vi vill helt enkelt inte släppa in vad som helst i våra hem. De föremål som vi omger oss med till vardags kommer väljas utifrån högt ställda krav – på både estetik och funktion.

Nordic Neat – temat för årets Formexmässa innehåller bland annat mycket rutiga mönster, blått och brända toner. Framför allt är det Ordning och Reda som råder.

Lotta Ahlvar illustrerar den nya tidens estetiska prydlighet med en sinnebild – av en flygplansmåltid som arrangerats på en sån där smart liten bricka, där den lilla salladen, chokladbiten och frallan presenteras i sitt egen lilla skräddarsydda fack.

För det är just detta Nordic Neat handlar om: vår nya längtan efter att ha exakt Rätt sak på rätt plats, vare sig det handlar om ändamålsenligt utformade förvaringshyllor, strukturerat innehåll i garderoben eller kräset utvalda köksredskap. Det viktiga är att Ordning och Reda står i fokus. Men, det blir aldrig tråkigt eller opersonligt. Tvärtom, våra hem kommer mer än någonsin fyllas av noggrant utvalda ting som specifikt speglar våra olika intressen, vårt engagemang och vårt arv.

Kontrasterande färger och former

Vi går också mot kontrasternas tid, fortsätter Lotta Ahlvar, där det blanka möter det matta och där de innovativa materialen antingen kan vara helt nya eller helt återvunna. De mjuka organiska formerna möter futuristiska vinklar. Framför allt kommer färgerna kontrastera varandra på ett nytt sätt. Orange ställs mot turkos eller chockrosa och det finns genomgående ett tillbakablickande till hantverk och traditionella material.

– De mönster och färger vi ser framöver kan man tro doftar retro, men de är i själva verket framåtblickande. Inspirationen hämtas visserligen från förr – men uttrycket är modernt, säger Lotta Ahlvar.

Ta hand om det vi har

Med denna nya ordning-och-reda-våg följer också en ny sy-våg. Att lappa och laga och ta hand om våra ägodelar är numera det hetaste heta, menar Lotta Alhvar och nämner de många nya tv-program och smala webbutiker – såsom engelska Merchant & Mills – med handarbete, sybehör och sömnad i exklusiv fokus. Det är nu helt rätt att också veta hur vi ska ta hand om och reparera våra noggrant utvalda ägodelar. Lika rätt som det är att ha kunskapen om hur man blandar gamla tinkturer eller hederliga husmorskurer.

Men det finns också en lekfullhet i inredningen – Lotta Ahlvar pekar på hur stora företag som Google och Facebook inreder sina kontor på nya sätt – med saccosäckar, repstegar eller klätterväggar – och menar att vi troligen snart se dessa tankegångar flytta in i våra hem. Och detta kanske är mer ändamålsenligt och ”neat” än något:

– För man behöver väl inte ha barn för att ha en gunga i vardagsrummet?

Innovativt, sportigt och folklore i parallella influenser

Vid sidan av Nordic Neat, mässans huvudtrend, löper också några parallella trender och som på olika sätt bidrar till ytterligare nya spännande uttryck:

Nordic Essence – som handlar om de nya innovativa funktionella materialen – skapade från spillprodukter eller sopor (man ska helst kunna kasta en slutanvänd möbel på komposten)

Nordic Motion – där vår tids nya sportighet kommer till uttryck även i våra interiörer – med lekfulla och udda material såsom gummiband, kardborreband liksom massor av skarpa och lite knasiga accentfärger.

Nordic Folk – där vårt kulturarv träder fram – i form av folkloremönster och traditionella färgskalor – och förenas med moderna tekniker och uttryck av dagens unga designers.

Lotta Ahlvar, konsult för Moderådet och VD på Handarbetets vänner presenterade årets trender på Formex 2015.

Trend 2015 i korthet:

Färger: I inredningarna framöver ser vi en färgsättning hämtad från naturen – och i synnerhet alla himlens blå nyanser – från gråblått morgondis och klarblå sommarhimmel till den djupt svartblå natthimlen. Gula metaller, som brons, koppar och mässing fortsätter vara de accenter som lyser upp med sina varma toner mot den blåkalla basen – liksom vissa brända, orange pastelltoner. Den så länge populära pastellrosa nyansen ebbar ut – men finns ändå kvar här och var.

Vissa friska nyanser som turkos och rött kombineras med traditionellt vitt och beige. Och när humorn ska in: skarpa accenter och tokiga kombinationer.

Material: Det är först och främst de naturliga, ärliga och tydliga materialen som syns, som sten, trä, rotting, ull, linne och terrakotta, men det dyker också upp en del kompositmaterial i nya skepnader. Det nya är att de är gjorda av spill- och restprodukter från biobaserade material – som kaffe, kokos eller äggskal – och återuppstår i nya kompositer som liknar till exempel plast eller porslin.

Former: Rena, nätta, enkla och avskalade. Och framför allt: Funktionellt.

 

Text: Hemnet-redaktionen