Unga formgivare satsar på svenska material

Young Designers är Formex plattform för unga oetablerade designers. Vi träffade två lovande unga entreprenörer bland de många kreativa utställarna. Gemensamt för de båda är ett fokus på svensktillverkade produkter i genuina material.

Maria Sandberg har specialiserat sig på vävda och knuta mattor.

Textilier från Maria Sandberg

Maria Sandberg är en av de unga formgivare som ställer ut för första gången på Formex. Hon är textildesigner med examen från Textilhögskolan i Borås och har en master i design från HDK. Hon arbetar med både textilier och mattor och ställer nu ut sin helt första filt Antarctica-Arctica med natur- och djurmotiv, ur kollektionen Pangaea. Pläden är tillverkad i Sverige av 100 procent ull. Om uppköpare på mässan fattar tycke för kollektionen är tanken att donera en del av intäkterna till olika WWF-projekt. På mässans första dag säger hon:

– Mönstret är från olika delar av världen men kollektionen tillverkas helt i Sverige. Det är redan många som har varit här och visat intresse. Det ska bli spännande att se vart det här leder.

Maria Sandbergs textila uttryck har inslag av både storytelling, humor och poesi. Hon har också ett stort intresse för naturvetenskap och hållbarhetsfrågor. Under sina masterstudier på HDK fokuserade hon på att experimentera med textila naturmaterial som kan reducera kemikalier i både odling och inomhusmiljö såsom nässlor och hampa. Hon arbetar även med ull, lin och siden.

Maria Sandberg är ny på Young designers men har tidigare ställt ut med egen monter på Stockholms Möbelmässa, UNG8 och med Swedish Love Stories. Under 2014 har även Maria Sandbergs vävda mattkollektion Helix funnits att köpa på Åhléns.

Produkterna i den helt nya kollektionen för Vera Novis tillverkas i Småland och är gjorda av ask och helt naturgarvat, kromfritt läder från Tärnsjö garveri.

Formbruket och Vera Novis

Tvärs över gången står Sara Rudenstam från Formbruket i sin monter för det helt nya varumärket Vera Novis. Ett varumärke som uppstod så sent som i höstas i mötet mellan henne själv och kollegan Hillevi Magnell på Smålands Skinnmanufaktur. Sara själv arbetar sedan 2012 i den egna firman Formbruket, där hon designar produkter i enkla former med svenska material och i synnerhet i trä.

– Jag och Hillevi bestämde oss för att försöka förena hennes läderarbeten och mina träprodukter för att skapa något nytt. Ibland måste man ha bråttom för att något ska hända! Den här kollektionen har vi tagit fram på några månader – det mesta är prototyper än så länge, men snart finns nog några föremål till försäljning, säger Sara Rudenstam.

Fler produkter och mer information hittar du här:FormbruketMaria Sandberg

 

Text: Hemnet-redaktionen