Stylisten Mimmi Staaf plockar fram det bästa i hemmet

Hornsgatan 75. Fotograf: Emily Laye. Styling: Mimmi Staaf. Mäklare: Fantastic Frank

Hallå där Mimmi Staaf, stylist för mäklaren Fantastic Franks bostadsförsäljningar, som hävdar att de ”tar fram det bästa i ett hem” – vad gör du som stylist för att lyckas med just detta?

– Det handlar väl egentligen om att försöka läsa av känslan i det hem man kommer till och med olika hjälpmedel försöka framhäva styrkorna i både den befintliga inredningen och boendet. Det kan vara allt från en befintlig, fin tavelvägg i bostaden, tilltalande material, en härlig balkong till en fin utsikt. Det som är intressant med den fastighetsmäklare jag arbetar med är att man inte försöker skapa en så ”perfekt” och tillrättalagd bild av hemmet som möjligt, utan snarare försöker skapa en berättelse och känsla av vem som kan tänkas bo där genom bild och styling. Det bygger ju dels på en tolkning från lägenhet till lägenhet, dels på den befintliga inredningen och vem som gör stylingen. Även mäklaren och säljaren har en kommunikation om detta och vilken målgrupp objektet vänder sig till. Om det är en stor villa i Bromma kanske man inte i första hand väljer att gestalta en ”studentlya” stylingmässigt.

Hornsgatan 75. Fotograf: Emily Laye. Styling: Mimmi Staaf. Mäklare: Fantastic Frank

Det talas ju ofta om att det är viktigt att ta hänsyn till bostadens egen ålder och stil – hur gör du det?

– Ibland kan det vara att addera en viss möbel eller accessoar som kan förknippas med tiden eller stilen. I andra fall kan det tvärtom framhävas genom att bryta av med något som är helt annorlunda.

Hur känsligt är det i allmänhet att man kommer in i människors hem och ändrar om – har det hänt att någon blivit stött?

– Nej, jag tycker att de jag mött har varit väldigt medvetna och uppskattande. De har ju gjort ett aktivt val att sälja med Fantastic Frank, ofta på grund av just styling och foto, där de – förutom att vara duktiga mäklare – sticker ut i branschen. Det är såklart väldigt viktigt att respektera det hem man kommer till som gäst och ha en öppen konversation innan stylingen.

Surbrunnsgatan 40. Fotograf: Andy Liffner. Styling: Mimmi Staaf & Sofie Ganeva. Mäklare: Fantastic Frank.

Folk renoverar ju i allmänhet ganska ojämnt – många har ju skavanker eller hörn av bostaden som inte håller jämn standard – hur gör du med dessa?

– Det är kanske inget man väljer att framhäva på bild, utan något man kan kika närmare på under visningen.

Hur viktigt är färg- och materialvalet när du stylar?

– Jag tycker det är roligt och utmanande att få en helhetskänsla med färg och material i hela boendet. Personligen är jag mycket för att matcha! Jag utgår ifrån det som finns på plats, kanske kan det vara en färg eller ett material som redan finns i bostaden, och förstärker detta för att få en genomgående känsla. Till exempel, har säljaren ett kök i björk, då kan det vara fint att plocka in materialet i ett annat rum också, en pall i björk eller några pennburkar i björk på skrivbordet.

Surbrunnsgatan 40. Fotograf: Andy Liffner. Styling: Mimmi Staaf & Sofie Ganeva. Mäklare: Fantastic Frank.

De flesta stylade bostadsbilder visar ju en trend som är ganska enkel och stilren. Hur gör du om du kommer in i ett brokigt hem – med tapeter och gardiner i olika mönster, färger och stilar?

– Ibland får man be kunden ta ner en blommig gardin om den tar för mycket fokus. I andra fall kan det vara en styrka. Fantastic Franks jobb är inte att göra alla objekt till en viss stil eller trend, utan att ta fram det bästa i ett hem. Om någon bor med tre tonårsbarn och det avspeglar sig i boendet, så kan man istället förstärka detta med en skohög på hallmattan och skogaholmslimpa och oboy i köket!

Vad är ditt bästa knep för att få det att se så härligt ut?

– Att inte ställa en orkidé i fönstret eller lägga limefrukter i en skål! Skämt åtsido… Jag vet faktiskt inte, det varierar från hem till hem. Men något jag tycker ofta får effekt genom fotografierna är att försöka få känslan av att något pågår i hemmet. Till exempel att göra något så enkelt som att bläddra upp en dagstidning och sätta en kaffekopp bredvid kan få rummet att kännas mer inbjudande.

Stylist Mimmi Staaf driver också egna företaget Mimmi Staaf Möbelmakeri med egen tapetserarverkstad och inredningsbutik.

Text: Hemnet-redaktionen