Gå på visning och upptäck kvarteren runt omkring dig

Hallå där Tomas Ahre, på Ahre Fastighetsbyrå i Göteborg, som nyligen lanserat idén om stadsvandringar i intilliggande kvarter i samband med husvisningar.

En mäklarbyrå som erbjuder stadsvandringar – hur kom ni på den idén?

– Vi har i alla år sett på byggnadens och områdets historia som en viktig del av våra objekt – och vår stad. Nu har vi knutit till oss en byggnadsantikvarie som ska sköta våra stadsvandringar och även säkerställa att vi säger rätt saker om våra objekt. Från och med januari kommer vi att erbjuda Månadens stadsvandringar i form av promenader på utvalda ställen i Göteborg.

Vad kommer man att få veta?

– Vår byggnadsantikvarie Maria Görts kommer att berätta om stadsplanering, arkitektur, stilar och avslöja intressanta berättelser om kvarteret eller speciella hus. Maria Görts arbetar också med utredningar om Göteborgs gamla bebyggelse och kan mycket. Ibland dyker det upp anekdoter eller udda historier om vem som har bott i ett hus från början eller betydelsefulla händelser som ägt rum.

Kan du ge ett exempel på en intressant historia?

– Det finns en spännande byggnad från slutet av 1800-talet nere i Packhusområdet, som nu är Bostadsrättsföreningen Hembygden. På den tiden fanns en lång rad hotell belägna på hela sträckan mellan Centralstationen och hamnens packhusområde. Folk som skulle utvandra kom då med tåg från olika delar av landet och tog in på något av dessa hotell under sina sista nätter i Sverige, innan de gick ombord på fartygen nere i hamnen. Ett av dessa hotell hette Hembygden – och det är i just denna byggnad vi idag hittar bostadsrättsföreningen med samma namn.

Är det bara några särskilda områden ni visar och vem får följa med?

– Vi rör oss mellan Majorna i väst och Örgryte i öst. Det finns ju mycket att berätta om till exempel Lorensberg, Johanneberg, Linnéstaden och området innanför Vallgraven. Vissa områden kommer att ha flera olika visningar. Visningarna är kostnadsfria och vi tycker att vem som helst som är intresserad av Göteborgs historia kan hänga på.

Vilket mervärde tror ni detta kommer att ge?

– Vi tror att detta kan ge en ny dimension till bostadssökande och boende i allmänhet. Vi vet att man inte bara vill känna till vad som finns runt omkring oss just idag. Många mäklare listar bara dagsfärsk info; att det finns ett Hemköp eller en skola i närheten – men det är ju liksom given information.

– Vi vet att många människor tycker det är spännande med byggnaders historia, och vill lära sig mer om vackra hus och stilar. Nu fångar vi upp detta stora intresse och presenterar det vi kan lite mer tydligt – som en extra bonus.

Boka en stadsvandring i Göteborg när du bokar dig på visning, nästa lediga tid hittar du här!

 

Text: Hemnet-redaktionen