Fem inspirerande inredningsbloggar

Några av Sveriges största inredningsbloggare bjuder på sina bästa inredningstips.

Jannice Wistrand driver bloggen Simplicity, där inredningstipsen är många och feng shui en viktig ingrediens, eftersom Jannice också är feng shui-konsult.

Vad tycker du är det viktigaste inredningstipset för att få till en härlig hemmamiljö?

Att jobba med motsatsförhållanden. Har man mycket kantiga och maskulina möbler, ta in en feminin romantisk bukett. Runda former som möter kantiga. Högt mot lågt, rufft mot blankt osv. Det är kontrasterna dem emellan som skapar helhet och en fin balans i inredningen. För att skapa ett harmoniskt intryck är också mitt hetaste tips att jobba med en färgsättning som går ton i ton. Varsamma övergångar i färgvalen med dämpade kulörer.

Har du någon favoritinredningspryl just nu?

Jag tycker koraller är otroligt vackra. Så klart fejk. De ger en pampig elegant och vacker känsla. Sedan fina böcker som både fungerar som installation och som inspiration är något jag tycker om. Sedan inspirerar Paris mig på alla plan. Vackra dekorationsprylar, färgval, den feminina stilen som möter det avslappnade. Love it!

Vad vill du se mer av i inredningen 2015?

Mer textiler och ombonade intryck. Jag skulle också önska mer personliga hem där vi inte bryr oss så mycket om vad andra tycker utan där vi inreder med själ och hjärta. Som bloggare tycker jag att samma saker och inredningar snurrar runt. För att undvika detta försöker jag själv hitta inspiration ifrån andra länder, köpa utländska magasin och läsa bloggar från andra länder än Skandinavien.

Vilka färger och material tycker du känns extra heta just nu?

Grått, med toner av dov terracotta, orange och gammelrosa och årets färg marsala. Sedan tror jag att vi får se allt mer grönt inom inredningen. När det gäller material jag på mer glas. Marmor har vi sett en del nu men GLAS är nya marmorn. Tror på kristallvaser, lampfötter i kristall och glasbord.

 

Frilansande stylisten och inredaren Johanna Bradford har bloggen Tant Johanna. Mycket inredning, tips och fina bilder.

Vad tycker du är det viktigaste inredningstipset för att få till en härlig hemmamiljö?

Att färgsättningen ska ha en röd tråd genom hemmet. Gillar man pasteller kör man på det, gillar man svart/vitt kör man på det och gillar man lite dovare kulörer precis som jag kör man på det.

Foto: Magnus Karlsson för Sadolin

Har du någon favoritinredningspryl just nu?

Jag är helt galen i gröna växter och snittblommor, mitt hem börjar faktiskt likna ett växthus. Förutom gröna växter gillar jag allt som hör till, som krukor, en snygg vattenkanna och vackra vaser.

Vad vill du se mer av i inredningen 2015?

Mer naturmaterial, mer färg på väggarna, ännu mer växter och mer robust inredning som t.ex platsbyggda kök och garderober.

Färg respektive material du tycker känns extra hett just nu?

Färg – Dusty Blue Material – Kalksten

Foto: Alice Jonsson

Frida Ramstedt står bakom Trendenser, en av de största och mest etablerade bloggarna om inredning och design.

Vad tycker du är det viktigaste inredningstipset för att få till en härlig hemmamiljö?

Att inte stanna vid de funktionella behoven. Soffa, soffbord, köksbord, stolar, taklampor… ja, det man absolut måste ha i ett hem är ju sånt som alla också har eller ser till att skaffa när de flyttar för att det känns nödvändigt i ett hem. Men ingredienserna som skapar myset, exempelvis krukväxter, punktbelysning och små lampor på olika ställen och höjder i rummet, tavlor på väggarna, mattor, gardiner, kuddar i soffan och annat som mjukar upp de boxigare delarna av ett hem och även visar omsorg dvs att någon har ”tänkt till” , är det inte alls lika självklart att vi köper. Luften kanske tar slut när de stora besluten är gjorda, men det är ju då inredningsarbetet egentligen börjar.

Har du någon favoritinredningspryl just nu?

För egen del är jag nykär i en fåtölj jag precis köpt efter att ha sparat och trånat i sisådär 10 år. Wegners Flagline Chair. Men annars är skärbrädan en bubblare. Det finns ju så många praktiska och snygga att välja mellan och när man inte använder dem för att skiva frukostbröd, ha som grytunderlägg till maten eller servera charkuterier och ostar på så kan man luta dem mot köksväggen och skapa ett snyggt blickfång på diskbänken. Köp gärna flera i olika storlekar och material!

Vad vill du se mer av i inredningen 2015?

Det känns som vi fokuserar så mycket på att hemmet ska kännas trendigt att vi glömt bort att vi ska trivas också. Mer hemtrevliga (och mindre trendängsliga) val 2015!

Färg respektive material du tycker känns extra hett just nu?

Just nu är det ju oerhört hett med riktigt mörka väggar. Tänk svart, asfaltsgrått, mörkgrönt och mörkblått. Sammet är också en textil som trendar. Men framförallt är det personliga hemmet i ropet. Här gäller det ju att akta sig så man inte går i trendfällan och gör det bara för att det ska vara så, men ett hem blir ju onekligen mycket trevligare och mer ombonat om man ser spår av dem som bor där.

Foto: Emil Nyström

Clara Lidström driver bloggen Underbara Clara, där inredning, mat, pyssel och gör-det-själv-tips samsas.

Vad tycker du är det viktigaste inredningstipset för att få till en härlig hemmamiljö?

Det finns en hel del knep jag brukar ta till för att göra ett rum hemtrevligt och levande. Men några av de viktigaste kallar jag för de tre B:na. Belysning, blommor och böcker. Ett vanligt rum ska ha mellan sju och tio ljuskällor i olika höjder – de ska gärna gå att dimma. Det vanligaste missen när man inreder är att man helt enkelt har för få ljuspunkter i sitt hem. Blommor är också viktigt för de skapar rumskänsla och förbättrar inomhusluften. Och ställ dem inte bara i fönstret utan gärna på piedestaler, på golvet, i amplar, på väggen, i bokhyllan – ja överallt! Det tredje knepet är böcker. Finns det döda ytor i hemmet som inte känns bebodda? Placera bara några böcker där och genast blir det mer inbott och hemtrevligt. Ett hus utan böcker är inget hem.

Har du någon favoritinredningspryl just nu?

Jag älskar vår köksö som är ett gammalt bakbord från 1800-talet som är perfekt att stå och arbeta vid.

Vad vill du se mer av i inredningen 2015?

Mer färg och mönster! Många hävdar att en vit bas är bra för att den är lätt att variera och kombinera med allt. Men jag skulle säga att ett helt vitt hem är bland det svåraste man kan ge sig på i inredningsväg. Stora kunskaper om inredning och belysning krävs för att göra ett helvitt hem vackert och trevligt. Om man istället sätter upp en spännande tapet kan vilket tråkigt möblemang som helst lyftas till oanade höjder.

Vilka färger och material tycker du känns extra heta just nu? Jag är glad för att det ljusa, vita fått konkurrens av lite mer murrighet och färg.

Anna Åberg driver bloggen Starwoman som funnits sedan 2007. Här blandas inredning med både matlagning och shoppingtips.

Vad tycker du är det viktigaste inredningstipset för att få till en härlig hemmamiljö?

Bra och snygg belysning, samt att man har en röd tråd i inredningen. Det skänker ett ”lugn” om man följer samma stil genomgående i ett hem tycker jag.

Har du någon favoritinredningspryl just nu?

Vasen Dotty från Broste Copenhagen. Ingen dyrgrip, bara otroligt snygg och en riktigt favorit här hemma.

Vad vill du se mer av i inredningen 2015?

Jag vill se mer personliga hem, och inte bara samma samma…

Vilka färger och material tycker du känns extra heta just nu?

Blått i alla tänkbara nyanser, samt korg/rotting och bambu-material.

Text: Hemnet-redaktionen