Tekniken flyttar in i köket

Digitaliseringen av våra liv pågår för fullt, även i köken. Nu ser vi hur fler och fler kök får smarta och integrerade tekniska lösningar som gör livet i köket lite enklare. Det gäller inte bara köksprodukter utan även lösningar till din mobil, din surfplatta och din dator. Men teknik är mer än så – teknik gör livet lite roligare.

Foto: Marbodal

– Fler och fler köksinnovationer har tekniken i fokus, säger Johanna Wirsén som är pressansvarig på Marbodal. Det kan handla om smarta lösningar för el, som till exempel integrerade eluttag som ”smälter in” i bänkskivan när du inte behöver dem, kylskåp som håller koll på maten och anpassar temperaturen eller ugnar med specialfunktioner. Men det kommer mer avancerad teknik än så. Nya innovationer som skapar mer plats för livet i köket och som ger dig möjlighet att utforma ett kök så som du vill ha det.

Foto: Marbodal

Gillar du att lyssna på musik när du lagar mat – varför inte installera ett ljudsystem? Nu finns system där tekniken är framtagen för att ge bästa möjliga ljud just i köket, där ju hårda material i form av luckor och skåp annars snabbt får ljudet att studsa.

Teknik och smarta lösningar har även fått en ny yta att blomstra i köket. Väggen mellan bänkskivan och överskåpen är traditionellt en plats för kakel eller en rolig tapet. Det är ofta en stor yta som bara är form utan funktion. Men nu har även tekniken möjliggjort den ytan att ta plats och addera en ny dimension till köket. Förutom att använda ytan till förvaring med hyllor och krokar så är det numera möjligt att integrera el till USB-laddare och belysning. På så sätt har du alltid en naturlig laddningsstation för telefon och läsplatta tillgänglig.

Foto: Marbodal

– Ny teknik i all ära, men här handlar det om teknik som är anpassad för att göra livet i köket lite enklare och roligare, säger Johanna Wirsén. Teknik som får ditt kök att växa och blir den plats för livet som du vill att det ska vara.

Text: Marbodal