Ljusa och vita vardagsrum – inte för alla

Vardagsrummet har varit det mest populära rummet att inreda i ”Inred HemnetHemmet tävlingen”. Man kan tro att alla vill ha vita och ljusa vardagsrum, men det passar inte alla och inte heller alla bostäder.

Bland tävlingsbidragen ser vi en mängd olika tankar på hur ett modernt vardagsrum kan se ut. Marie, Jonathan och Beatrice har skapat moodboards som visar exempel på inredning utöver det vanliga. Luta dig tillbaka i soffan och låt dig inspireras!

Marie Almqvist

 

Jag är född med ett inredningsintresse

Marie har varit inredningsintresserad sedan hon var barn och möblerade om nästan varje dag i sitt rum i barndomshemmet. Hon är sällan nöjd med de ursprungliga planlösningarna på bostäder hon har tittat på eller köpt och därför kan hon inte låta bli att förändra dem. Marie har verkligen känslan för inredning i blodet. Hennes sambo driver en liten inredningsbutik i Göteborg som heter On the Hill och hennes söner har nyligen öppnat inredningsbutiken Sockerbruket 6.

 

Vilken känsla vill du skapa i HemnetHemmet-vardagsrummet och varifrån kommer din inspiration? Jag vill gärna skapa en tuff men samtidigt mysig känsla i rummet. Allt i livet är paradoxalt, även inredningen. Mjuk-mysig och hård-tuff på samma gång. Svart, vitt och rött är mina älsklingsfärger. Inspiration får jag från lite olika ställen. Jag får med mig intryck när jag är utomlands, men hämtar även inspiration från till exempel inredningstidningar.

Jag ser ju att min moodboard skiljer sig ganska mycket från de övriga som är ljusa och luftiga, men jag har alltid tyckt att det mörka och murriga är mycket mysigare och känns mer spännande.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig? I ett nyproducerat hus är det alltid lite svårare att skapa en känsla men det går. HemnetHemmets vardagsrum är ju snyggt med högt i tak och stora fönster ända ner till golvet. En eldstad är alltid rätt för att trivas i ett rum. Stora gröna växter gör att det blir mer trivsamt. Flera olika ljuskällor med dimmer gör också att ett rum blir mer trivsamt och funktionellt. Med flera olika typer av lampor kan man skapa fina kontraster och en stämningsfull atmosfär i rummet.

Väggarna kan vara ljusa men jag skulle nog föredra en grå färg för att få det lite mer ombonat. Det känns lite kallt och kalt med vitt tycker jag. Om väggarna ska vara vita tycker jag inte det ska vara ett ljust golv utan ett mörkt rustikt golv och samma i alla rum så det blir enhetligt.

Jonathan Persson

Jag har fördjupat mig i inredningsmagasin och olika hemsidor som har gett mersmak

Jonathan har länge haft ett intresse för inredning och design. När han flyttade till en ny lägenhet fick han möjligheten att sätta sin egen prägel på rummet. Det gav upphov till ett större intresse och han har nu börjat bygga egna möblemang och köpa designklassiker.

Vilken känsla vill du skapa i HemnetHemmet-vardagsrummet och varifrån kommer din inspiration?

Känslan jag vill skapa i rummet är en inspirerande atmosfär som ger upphov till kreativa tankar då jag valde arbetsrummet som utgångspunkt. Inspirationen till rummet kommer från det skandinaviskt, minimalistiska formspråket som ska gå som en röd tråd genom hela rummet.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig? För att skapa karaktär i ett nyproducerat boende skulle jag satsa på möblemanget. Investera i unika föremål med historia och ett tilltalande formspråk, men kanske framförallt inredning som speglar vem du är som person och inte vilka de nuvarande trenderna är.

Beatrice Jonsson

Jag har svårt att förstå hur man inte kan vara intresserad av inredning

Beatrices intresse för inredning har funnits där så länge hon kan minnas. Just nu är det bara en hobby, men hennes dröm är att få ha det som ett yrke!

Vilken känsla vill du skapa i HemnetHemmet-vardagsrummet och varifrån kommer din inspiration?

Jag vill skapa ett mysigt och hemtrevligt rum med en vacker omgivning. Jag hade en tanke om färger och skapade rummet efter den tanken. Jag vet inte varifrån den kom utan jag får inspiration från många håll samtidigt. Det kan vara allt från färgen på en plastpåse eller formen på en sten och ibland får jag bara en idé som känns rätt.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig? När man ska skapa känsla och karaktär i ett nyproducerat hus så tycker jag det är viktigt med val av färger och de små detaljerna. Det är viktigt att det känns hemtrevligt och att man känner att man bor i ett hem och inte en ateljé.

 

 

Text: Hemnet-redaktionen