Färg och form i fokus för Wilma

Hon gillar att blanda olika stilar och epoker, men framför allt är det form, färg och material som är i fokus när hon inreder. Möt Wilma Pietsch, som vunnit Hemnets tävling om att inreda HemnetHemmet, med sin mix av växtfärgade garner, noggrant utvalda designmöbler och fotokonst.

Ända sedan barnsben har Wilma varit kreativ och tyckt mycket om färger och former. Som liten skapade hon den ena kreativa konstruktionen efter den andra på papper och kartong. Drömmen var från början att bli arkitekt, men det satte matematiken punkt för. Istället blev det en utbildning inom konst och design med inriktning på skulptur och illustration, kombinerat med en utbildning i grafisk design på Berghs School of Communication. Idag frilansar Wilma som bland annat stylist och fotograf.

– Jag tycker bäst om att arbeta med visuellt varumärkesbyggande, helst det första och sista i den kreativa processen. Jag gillar research och strategi men även det visuella uttrycket i slutet av processen i form av illustration, foto och styling, säger Wilma.

Att inreda Hemnet-hemmet var en rolig, knepig men också självklar uppgift för Wilma, som hittade tävlingen via bloggaren ”Tant Johanna”.

– Det stod mitt namn med ganska stora bokstäver i briefen tyckte jag! Så fort jag läst lite mer om tävlingen var det självklart att jag skulle vara med och skapa ett moodboard.

Wilmas moodboard för HemnetHemmet

Wilma, som valde att inreda HemnetHemmets vardagsrum, har valt en färgskala som visserligen innehåller både dova gröna och blå naturfärger, men som ändå känns ljus och inbjudande. Förutom färgerna spelar formerna och, framför allt, materialen en viktig roll i hennes inredning. Därför har hon till exempel valt lampan Visconeta från Flos, som har en alldeles speciell hartsliknande struktur.

– Jag är ofta ute efter en materialkänsla när jag inreder. Det är viktigt för mig att sakerna känns bra både i handen och i hjärtat. Lampan är ett sådant exempel, det växtfärgade garnnystanet ett annat. Det tog jag med för att skapa en stämning och väcka tankar och associationer.

Stilen i vardagsrummet är en mix av 60-talsdesign, natur och folklore blandat med moderna designmöbler från Italien, Danmark och Indien. Allt väldigt sparsmakat och noga utvalt. Men Wilma vill ogärna sätta något namn på sin stil.

– Jag vet inte om det är någon uttalad stil precis, men jag har tänkt på former och material och att det ska hålla länge. Dessutom har det varit viktigt för mig att minst hälften av formgivarna ska vara kvinnor.

Rendering av Wilmas vardagsrum i HemnetHemmet

På väggen i rummet hänger dels en tavla av den svenska konstnären Malin Gabriella Nordin, som är en av Wilmas favoritkonstnärer, dels ett svartvitt fotografi, ”Stoffe med flickvän”, av Nils-Johan Norenlind.

– Konst är viktigt i ett hem och jag är själv väldigt förtjust i fotokonst. Med mitt bildval hoppas jag att människor får många associationer. De båda tavlorna kan verka olika men jag tycker att de kompletterar varandra bra och att de lyfter fram allt i rummet på ett fint sätt.

Att använda konst i inredningen är ett av Wilmas bästa tips för att skapa harmoni och känsla.

– Jag tycker att man ska utnyttja konstnärers kunskap och förmåga att blanda färger och form. Genom att utgå från en tavla som man tycker om kan man få inspiration till vilka färger och uttryck man ska använda i rummet.

Vardagsrummet som Wilma har inrett är väldigt mycket en spegling av hennes egen smak, även om vissa av möblerna och föremålen snarare speglar en dröm än något som plånboken tillåter.

– Allt jag har valt är sådant som förstärker stämningen och saker som jag otroligt gärna vill ha själv. För mig är det viktigt med noggrant utvalda saker, gärna något man har fått gå länge och vänta på.

Hur ser då Wilmas eget hem ut? Påminner det om hennes Hemnet-hem?

– Ja, absolut men med den lilla skillnaden att mitt hem består av bortglömda saker från uthus och loppisfynd. Det ska bli mycket spännande att se vad jag lyckas köpa på Svenssons för prispengarna. Taklampan från Flos är en stark kandidat!

Namn: Wilma PietschÅlder: 38 årBor: StockholmGör: Arbetar med färg, form och foto som frilansFavoritdesigner: Rosa Ljung