Designklassiker: Eames Plastic Side Chair DSW

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Den färgglada och pigga skalstolen från Eames springer ur tanken att erbjuda massproducerad design till många människor.

Foto: Vitra

Eames Plastic Side Chair DSW är en förnyad och omarbetad version av den klassiska skalstolen Fiberglass Chair som är formgiven av arkitekterna (och äkta paret) Ray och Charles Eames. Originalet såg dagens ljus 1950 då Museum of Modern Art i New York utlyste en tävling: International Competition for Low-Cost Furniture Design. Syftet med tävlingen var att uppmuntra formgivare att ta fram ny design som kunde massproduceras. I efterkrigstidens New York rådde bostadsbrist och med en snabbt ökande befolkning ville man med tävlingen hitta god design till låga kostnader och erbjuda konsumenterna vackra och funktionella möbler.

Med sina snygga och omfamnande kurvor tog stolen juryn med storm. Underredet med korslagda stag är typiska för Eames. Paret Eames fick USAs första mekaniska patent för en designprodukt och det märkvärdiga med Fiberglass Chair är att den var den första plaststolen som kom att tillverkas på industriell väg. Tittar man på dagens prislapp för stolen känns den kanske inte så budget. Men med sitt formgjutna skal levererar den snygg design och skön sittkomfort i en fin kombination och det är nog därför den syns mycket i inredningsreportage och moderna hem just nu. Modellen finns även som karmstol. Numera tillverkas stolen i polypropylen istället för det mer miljökrävande fiberglasmaterialet.

Paret Eames anses vara några av de mest inflytelserika personerna i den amerikanska designhistorien. Charles Ormond Eames Jr var arkitekt och möbeldesigner och Bernice Alexandra ”Ray” Eames var konstnär och designer. De gifte sig 1941, flyttade till Kalifornien och lanserade tillsammans banbrytande skapelser inom arkitektur, möbeldesign, industridesign och fotografi. De var båda dessutom filmskapare och arbetade för Metro-Goldwyn-Mayer. Paret ritade och byggde sitt eget hem i Pacific Palisades i Kalifornien och kom att bli ett enastående exempel på innovativ form och materialanvändning. Idag är byggnaden ansedd som ett av världens mest betydelsefulla bostadshus skapat under efterkrigstiden.

Foto: Vitra

Namn: Eames Plastic Side Chair DSWLanserades: 1950Nationalitet: AmerikanskMaterial: Polypropen, lönn, metallFormgivare: Paret Charles Ormond Eames Jr (1907–1978) och Bernice Alexandra ”Ray” Eames (1912–1988)Hitta den här: Stolen tillverkas av Herman Miller i USA och av Vitra i Europa.Visste du att: Paret Eames – som länge hade arbetat på olika sätt att böja trä – fick under andra världskriget i uppdrag av US Navy att tillverka benspjälor och bårar i lättvikt med hjälp av plywood. Denna produktutveckling sägs också ha blivit startskottet för deras framtida möbelproduktion i samma teknik.

Text: Hemnet-redaktionenKällor:Eamesoffice.com, Hermanmiller.com, Boken Samlarobjekt – moderna designklassiker, utgiven på Norstedts förlag.