Färgglada hem igen – åh så härligt!

Under december månad har vi en gästkrönikor på Hemnet: stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Hennes femte krönika handlar om hur du färgsätter ditt hem.

En bunt med nya inredningstidningar ligger framför mig. Jag bläddrar igenom tidning efter tidning och plötsligt så lyser de där vita hemmen med svarta accenter mer och mer med sin frånvaro. Senaste numret av Residence går helt i en grå/blå ganska dov och mörk färgskala – genomgående i alla hemmen som de visar. Nästan chockerande! Men jag måste säga att det är på tiden. Jag tror hela vårt land gick in en någon slags kollektiv vit spökdimma. Vad var det egentligen som hände? Kan det ha varit de gula pizzaväggarna med struktur som fick oss alla att aldrig vilja titta på en färgburk igen förrän 20 år senare?

Isabelle-farg-1

Bild från Alcro AD 16

Jag vet inte vad det är som gör att jag tycker vitt är så tråkigt. Kanske att det känns så hårt. Eller jag kan tycka om det hos andra, älska det på bild men när jag målar vitt hemma så skaver det i mig. Det är som att vita väggar har vassa kanter på något sätt och när jag kommer hem så vill jag känna mig omhuldad, bäddas in i någon slags vänlig mjukhet. Färg gör mig helt enkelt gladare.

”Jamen vitt är så enkelt, det ger mig sådan ro” säger många då. Så kan det ju absolut vara. Jag säger inte att vitt är fel. Herregud! Det är inredning vi pratar om – det finns ju inget rätt eller fel. Men kollar man bara den stora NCS-snurran så finns det hela 1950 grundkulörer. En hel värld av möjligheter! Framförallt så tror jag att många blandar ihop det här med att inreda med färg måste innebära att det känns som man går in i en godisbutik och att intrycken sprejas från alla håll med starka galna signalkulörer. Så är det ju inte. Det gäller ju oftast att bara bryta av det hårda med mjukare toner. En ljus beige, rosa, grå eller det här årets uppstickare blå!

Hur färgsätter man då?

För att lyckas med färgsättningen – för det kan ju kännas lite knepigt att få ihop det – kommer här några tips:

1. Samla inspiration. Färgkoder har den senaste tiden blivit hårdvaluta. När någon har en tjusigt målad vägg hemma så vill man gärna veta vad det är för färgkod. Med alla 1950 av NCS grundkulörer och miljoner brytningar på det så är det inte så konstigt. Så fråga på! Med det sagt som måste man tänka på att alla hem är olika och har olika ljus vilket påverkar mycket. Men en bild kan ändå få en i en rätt riktning och ge en idéer. Det går ju också att kolla på tex ett mönster på en kudde – funkar de nyanserna ihop så gör de väl det även på väggarna. Färgleverantörernas utvalda kulörer och kartor är också bra eftersom de visar väl utvalda matchningar i färger. Och glöm inte att provmåla någon kvadratmeter hemma innan du gör en hel vägg!

isabelle-farg-2

St. Pauls Blue blev en riktig bloggfavorit när den kom i början av året och jag ser den lite som en trendstartare till de mörkare rummen som vi nu ser. Kulören är framtagen av Frama & Jotun.

isabelle-farg-3

Bloggaren Tant Johannas gröna kulör blev också en sådan kulör som spreds sig. Och det är kul att kolla #tantjohannasgröna på Instagram för att se olika hem och prylar som är målad i just den kombinationen.

2. Signalfärger Ju starkare kulör, desto mindre yta kan vara en bra regel. Ett helt rum i neonrosa kanske ger en chock när man vistas i ett rum. Men en stol eller en detalj kan bli hur ball som helst. Jag gillar att använda lite smutsiga pasteller som går ton i ton som grund.

isabelle-farg-4

Ljust och fräscht i all ära men vill man att ett sovrum ska vara stort och ljust? Eller kanske mysigt, behagligt och lugnande? Jag håller inte med om att kulör på väggen per se betyder att rummet blir mindre. Ett relativt mörkt rum kan rent ljusmässigt helt enkelt kännas bättre med en mörkare kulör eftersom det blir härligt istället för bara murrigt. Jag har också varit med om att måla en vägg i till exempel mörkt brunt har gjort att rummet känts större eftersom det ändrat karaktär.

isabelle-farg-6

Det här rummet har ett stort träd utanför fönstret och eftersom att tre stora rum låg i fil så upplevdes det lite som en mörkare grotta – något som faktiskt försvann när vi gjorde rummet helt mörkblått. Det gav rummet bara självkänsla på något sätt. Kulören heter Denim. Foto: Beckers.se

4. Måla lister och dörrfoder i samma färg som väggen. En bra idé om man vill ha olika kulörer på väggen är att faktiskt måla in lister och foder i en av färgerna eftersom helhetsintrycket blir mycket mer enhetligt. Eller varför inte vända på det och bara måla in dörr och lister i en annan kulör?

isabelle-farg-7

Just dörren som är målad i annan kulör ser man hos bloggaren & fotografen Kristin Krickelin Lagerqvist som har tagit denna bild hemma hos sig. Se mer på bloggen hur hon kombinerar färgerna hemma hos sig.

5. Nyfiken på årets färg? Pantone gick precis ut med årets färg, något som de gör varje år. Det nya för i år var att de valde två kulörer; Rose Quartz and Serenity heter de två pastelliga tonerna. Det fina tycker jag är hur de visar upp olika kombinationsmöjligheter av färgerna. Läs mer på Pantones webbplats.

isabelle-farg-5

Mer av Isabelle

Vill du läsa mina andra krönikor här på Hemnet? 1. Hem ljuva hem – så skapar du ett personligt hem 2. Quick fix – smarta lösningar för att förändra snabbt hemma 3. Att göra det bästa av det man har! 4. Låt barnen bestämma!

Eller titta på mitt program om färgsättning!