Så skapas en tapetkollektion!

Lisa Vilhelmsons vision med den nya tapetkollektionen Crayon var att skapa en kollektion som kändes kreativ och lekfull men som samtidigt skapade värme och harmoni. Med särskild teknik i form av tryckta lager av olika färgnyanser har hon tagit fram tapeter med en speciell ytstruktur som fångar upp nyanser i inredningen och ger en helt annan känsla än vad målade väggar gör. Crayon är tapetkollektionen som verkligen utmanar färg och ger en varm känsla i ditt hem.

crayon4

Under de senaste åren har svenska hem karaktäriserats av målade, helvita väggar. Ljust och fräscht är inte bara namnet på en föreställning utan beskriver också en inredningstrend som har hållit sig stark under större delen av 2000-talet. Men det håller på att förändras. Idag är vi benägna att gå ifrån det kala och vita till att skapa mer värme och harmoni i våra hem.

Tapetkollektionen Crayon visar att tapeter är som färg fast med känsla. Tapeterna är uppbyggda på flera färger i lager som skapar en matt ytstruktur och som på håll upplevs enfärgade. Men kommer man nära ser man nyanserna i tapeten som fångar upp inredningen och tillför en dimension i rummet som en platt målad yta inte kan förmedla.

Kreativt och lekfullt

För Lisa Vilhelmson, tapetdesigner på Eco Wallpaper, har arbetet bakom färgvalen i tapetkollektionen fått stort fokus. – Jag älskar färger och ytor och är något av en minimalistisk kolorist. Min vision med kollektionen var att den skulle kännas kreativ och lekfull. Jag ville skapa något nytt som man inte har sett på tapeter tidigare – en tapetkollektion som kändes ny men ändå tidlös. En levande handritad yta med textur och relief i färger som klingar fint ihop. Kollektionen har en färgskala på 37 färger och jag har arbetat med både varma och kalla nyanser, alla väl avstämda för att färgsätta vägg, säger Lisa Vilhemson.

crayon2

När man ser till Crayons egenskaper, från färgval till tapeternas ytstruktur, kan man lätt dra paralleller till Lisas designbakgrund. Lisa är i grunden konstnärligt utbildad med en karriärbana som startade med måleri och togs vidare till textilbranschen. Sedan ett år tillbaka arbetar Lisa som tapetdesigner för Eco Wallpaper och Boråstapeter där hennes textilbakgrund och intresse för färg tydligt återspeglas i de tapetkollektioner hon tagit fram.

– Att arbeta med färg är för mig en väldigt intuitiv process, berättar Lisa. I Crayon har jag arbetat med hela färgcirkeln och inom varje färgställning lagt till ett raster i en färg som väcker grundnyansen. Ocrafärgen har fått rosa stänk i sig och den turkosa färgen har fått ett lila stänk.

”Som färg fast med känsla”

Kollektionen färgskala har inspirerats av naturen och det skandinaviska. Från subtila, vilsamma nyanser till livliga, energivande kulörer som kan skapa olika temperaturer och stämningar i rummet. – Jag ville skapa en tapet med varmt uttryck som gör rummet livfullt och samtidigt harmoniskt. Det är struktur, det är färgspel, det är taktilt. Min förhoppning är att man varje dag kommer att överraskas och se nya sidor av Crayon.

crayon

Crayon är Eco Wallpapers första tapetkollektion som går under konceptet ”som färg fast med känsla”. Under 2016 kommer fler kollektioner lanseras som visar att tapeter ger en helt annan känsla än vad målade väggar gör.

Läs mer om Crayon och Eco Wallpaper här Och följ @ecowallpaper på Instagram