Maxa lyan – så ska lägenheten visningsstylas

En pysslig och kreativ textillärare, med en extrem förkärlek till stolar i alla dess storlekar och former, har förälskat sig i en gammal klasskompis från grundskolan. Sylvia och hennes Mats, trummis i punkrockbandet Puffra, ska nu ta nästa steg och flytta ihop. I mötet med mäklaren får Sylvia en glad överraskning även om mäklaren menar på att lägenheten behöver lite kärlek innan försäljningen.

Mäklarens tips på att maxa presentationen av din bostad

Vi pratar med Niclas Gustavsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Stockholm, som hjälper Sylvia med hennes försäljning.

Du pratar om att Sylvia behöver förstärka vissa saker i lägenheten och dämpa andra. Finns det något generellt knep? – Nej, det ligger i betraktarens ögon. Alla hem har olika karaktär så det gäller att försöka hitta det som är positivt och som marknaden kommer uppskatta. Det som kan vara bra att dämpa är det extrema, till exempel en väldigt udda färg eller något annat som sticker ut. Sylvia hade ju extremt mycket franskt och extremt mycket Paris. Det dämpade vi en del, även om vi också behöll mycket, annars hade vi fått bygga om hela lägenheten. Presentera alltid din lägenhet på bästa sätt utifrån de förutsättningar som finns, säger Niclas Gustavsson.

Sylvia 3

Mäklaren Niclas visar hur man på bästa sätt lyfter fram fördelarna med sin bostad och vad man ska försöka tona ner inför försäljning.

Alla verkar vilja ha balkong. Hur mycket är en balkong värd egentligen? – Det går inte säga, annat än att den ju är värdefull. Så om du inte har balkong och det är på gång i huset är det bra att hänga på. Ett färdigt bygglov för balkong är också attraktivt.

Utsikten då, hur stor roll spelar den? – Det finns en acceptans för att vi faktiskt bor tätt i stan. Men jag tror att om alla fick önska skulle de ha utsikt mot himmel och vatten.

Stiger priset för varje våningsplan? – Nja, jag tror att det där har jämnat ut sig lite. Men det är ju inte är negativt om lägenheten ligger en bit upp i huset. Sol och ljus påverkar oss positivt.

Styla själv eller ta hjälp? – Bland mina kunder är det 50/50. Det är klart att man får ett annat resultat om en stylist är inblandad, de är ju proffs. Men alla behöver inte styling. Att inte ta hjälp innebär ju att man får göra en hel del jobb själv. Sylvia har till exempel lagt mycket jobb på sin lägenhet. Det viktiga är att förstärka personligheten som finns och att göra lägenheten lätt att presentera, utan att göra om hemmet.

Hur lång tid behöver man ha på sig inför en försäljning? – Man bör ju lägga lite tid på att fixa och det tar mer tid än vad man tror. Oftast brukar en vecka räcka.

Vad tycker du är smart att fixa inför försäljning? – Laga och fixa det som är uppenbart trasigt och neutralisera det som är uppenbart udda och väldigt speciellt. Och glöm inte att städa, det är alldeles för många som slarvar med det. Städa kök och badrum ordentligt och putsa fönster och blanka ytor.