När bygglovet satte käppar i hjulet

Sista delen i berättelsen om den sprudlande Sylvia som träffat sin ungdomskärlek Mats som hon nu ska flytta ihop med. Inför fotograferingen har Sylvia fått strikta order från mäklaren Niclas om att rensa och plocka undan i lägenheten. Missförstånd om arbetets omfång uppstår och Niclas tvingas ta saken i egna händer. Oväntade problem uppstår dock för Sylvia och Mats som fått avslag från Försvarsmakten på sitt bygglov. Hur ska det gå med försäljningen? Och vad händer egentligen med Mats och Sylvias framtidsplaner?

Undvik de vanliga misstagen med bygglov

Bygglov kan vara en ganska så krånglig historia. Bygglov behövs oftast när du ska bygga nytt, bygga ut, bygga balkong, bygga staket och mycket mycket annat. Bor du i ett område med detaljplan behöver du till och med bygglov om du ska måla om huset eller byta fönster. Processen kan te sig obegriplig och byråkratisk men några saker kan du tänka på för att göra processen lite smidigare. Vi fick några tips av Ann-Christine på bygglovsrådgivningen i Stockholm.

1. Kolla innan om du behöver bygglov. Alla bygglov utgår från plan- och bygglagen. Men den lagen ska täcka in väldigt mycket och det finns många fall och exempel som inte går att läsa sig till. Det gör att den är öppen för tolkning och kan tillämpas olika av olika kommuner, som är de som hanterar byggloven. – Det är viktigt att kolla med sin kommun innan, säger Ann-Christine. I Stockholm har vi t.ex. bygglovsfria staket, det är inte alla kommuner som har.

2. Ha inte bråttom En bygglovsansökan får inte dröja mer än 10 veckor – från det att ansökningshandlingarna är kompletta. Men behöver ärendet kompletteras med t.ex. nya ritningar kan det dra ut på tiden väldigt mycket längre. – Har vi ett komplett underlag kan vi fatta beslut direkt och personen ifråga kan börja bygga, men så är ju oftast inte fallet, säger Ann-Christine.

3. Ansök inte under vår och sommar De flesta bygglovsansökningar kommer in under våren och sommaren, när många kommer på att de vill sätta igång med något projekt under semestern. Det i kombination med semestertider för handläggarna gör förstås att en ansökan kan ta längre tid att behandlas. Skicka hellre in under hösten och vintern innan, så får du besked i god tid.

4. Skicka in rätt handlingar Det vanligaste misstaget folk gör är att de inte skickar in kompletta handlingar, vilket gör att det kan dra ut på tiden. – Läs våra checklistor! På Stockholm stads webbplats har vi mängder av listor där man kan bocka av vilka handlingar som behövs. Men tänk på att det kan vara olika handlingar för olika orter, så kolla med din kommun, säger Ann-Christine.

Mer information hittar du på din kommuns webbplats eller Boverket.