Gotland populärast för sommarhusköp

Stockholms skärgård i all ära, men när sommarstugeletarna själva får välja är det raukar och saffranspannkaka som lockar mest. Gotland är numera det mest populära stället för svenskarna att köpa fritidshus på.

SBAB gör en årlig undersökning kring var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt och det brukar vara Stockholms skärgård som ligger i topp. Men i år var det Gotland som knep förstaplatsen. Vi pratade med Maria Soxbo, som driver bloggen ”Husligheter” och som köpte ett fritidshus på just Gotland för några år sedan.

fritidshus-gotland1

Marias kalkstenshus utanför Slite på Gotland

Hur kommer det sig att ni köpte just på Gotland?

– Jag och min man gifte oss på Gotland 2006 och tänkte redan då att det vore fantastiskt att få bo delar av året på denna magiska ö. Det tog några år att hitta det vi letade efter, men hösten 2010 blev ett hundratioårigt kalkstenshus på östra Gotland vårt.

Hade ni andra alternativ på läget/orten?

– Nej, faktiskt inte! Vi lekte med tanken på Österlen som jag också tycker är underbart fint, men med tanke på att vi hade den här bröllopskopplingen till Gotland letade vi aldrig på allvar någon annanstans.

Hade ni letat länge innan ni köpte?

– Fyra år ungefär, men inte hela tiden utan vi hemnetknarkade gotlandshus i perioder. Det tar ju lite på krafterna att leta hus på en ö eftersom man inte kan ta bilen och susa iväg på visning hur som helst. Så vi letade som dårar i två omgångar, och andra gången fick vi napp!

Var ni på jakt efter något speciellt?

– Vi ville ha ett äldre kalkstenshus med lugnt läge som inte låg allt för långt från havet eller affärer, men samtidigt inte för nära Gotlands största vägar. Vi fick napp på alla dessa önskemål, vårt hus ligger några kilometer utanför Slite, två kilometer från havet och på en liten byväg. Hade budgeten tillåtit hade vi så klart inte tackat nej till havsutsikt, men man kanske inte kan få riktigt allt man vill ha…

Varför ville ni ha fritidshus?

– Jag älskar att ha ett alternativt hem, där sakerna är våra och där vi bestämmer – men som vi ändå inte ser varje dag. Det är också roligt att kunna inreda på två olika sätt, att ha två olika livsstilar (vi har till exempel struntat i att skaffa internetuppkoppling och tv-abonnemang, så vi lever rätt offline med ”bara” sex kanaler när vi är där) och att få två uppsättningar grannar!

firitdshus-gotland2

Maria är en duktig inredningsbloggare och driver bloggen Husligheter. Att inreda huset på Gotland är förstås ett stort intresse.

Tips till dig som letar hus på Gotland:

1) Att inte ha bil på Gotland är väldigt krångligt och framför allt begränsande, men det går. Kolla i så fall upp hur busslinjerna går, och se till att ditt potentiella sommarhus ligger nära. 2) Gotland håller på att styra upp alla enskilda avlopp på ön genom projekt ”Klart vatten”, för att förbättra grundvattnet. Fråga mäklaren vad som gäller för ditt hus, så att du vet om det tillkommer kostnader. 3) Glöm inte att räkna in kostnaderna för färjebiljetterna när du räknar på hur mycket huset kommer att kosta dig i drift varje år – du vill ju utnyttja ditt fina hus.

Här hittar du alla fritidshus som är till salu på Gotland just nu:

Lediga fritidshus på Gotland