Balkongblommor som tål sol – bästa odlingstipsen för balkong och trädgård

På vår Facebooksida har ni ställt frågor om balkongblommor, väderstreck, odling och plantering. Här svarar Plantagens expert Johan Orre på era frågor.

150930_Plantagen_Balkong37162

Jag vill ha ett fikonträd på vår inglasade altan där det blir riktigt varmt. Hur sköter jag om det?

Fikonträd gillar visserligen sol och värme men tycker inte alls om varm instängd luft, då drabbas den lätt av ohyra. Fönstren på din inglasade balkong måste alltså stå lite öppna så frisk luft cirkulerar runt plantan. Temperaturer över 35 grader är det nästan inga växter förutom kaktusar och suckulenter som klarar. Vintertid klarar fikon nästan frost. Det kommer att tappa löven och ska därför vattnas sparsamt under den perioden.

Jag har en öppen balkong i västerläge, vilket betyder mycket sol. Vilka blommor passar, utöver pelargoner?

Välj gärna olika sorters petunior – de älskar sol! Marguerit, dahlia, lobelia och chokladblomma gillar också sol och värme.

plantagen 080616 073

Marguerier älskar värme och trivs bra på riktigt soliga balkonger.

Min balkong har söderläge så den blir väldigt varm. Vilka blommor tål den gassande solen och även när man inte vattnar dem på ett par dagar?

Växter som gillar värme men samtidigt tål att lämnas ett par dagar utan tillsyn är till exempel pelargon, bougainvillea, blyblomma, hibiscus, curryört och chokladblomma.

150319_Plantagen_Miljo13748[2]

Vill du ha fina blommor men vill slippa vattna varje dag? Satsa på pelargoner!

Jag vill gärna odla grönsaker och kryddor på balkongen. Den ligger i sydväst och kan bli väldigt varm. Vad passar?

Värmeälskande kryddväxter är till exempel rosmarin, lagerblad, timjan och oregano. Grönsaker som trivs varmt och soligt är till exempel majs, kronärtskocka, tomat, gurka och chili.

tomater

Tomater och chili går alldeles ypperligt att odla på en solig balkong!

Min balkong är ganska skuggig, kan jag odla där ändå?

En skuggig balkong betyder inte att det inte går att odla där, det kräver bara andra växter än vad en solig balkong gör. Växter som fuchsia, lobelia, snöflinga, begonia, murgröna, flitiga lisa och lyckliga lotta liksom bladväxter som funkia och ormbunkar trivs faktiskt bättre i skuggan. De blommar hela sommaren och får nog räknas till de mer lättskötta sommarblommorna.

Finns det små fruktträd man kan odla i krukor på balkongen?

Det finns en hel del olika sorters citrus och alla kan odlas i en kruka utomhus under den varma årstiden. De som trivs allra bäst är olika former av storfruktiga citrus som citron och apelsin. Du kan givetvis även ha småfruktiga sorter som kalamondin och kumquat utomhus men de gillar mer värme än vad en vanlig svensk sommar vanligtvis brukar kunna erbjuda.

image1 (003)

Olika citrusträd kan odlas i kruka på balkongen – ju större frukter, desto bättre.

Stämmer det att växter med djupa rötter ska odlas med växter med grunda rötter när man odlar i kruka på uteplatsen? Har du några tips på växter som kan kombineras på det sättet?

Det stämmer bara när man odlar på friland, dvs i rabatt. Då kan rötterna söka sig till det djup de önskar men i en kruka med begränsad jordvolym går det inte eftersom alla växter konkurrerar om samma utrymme utan möjlighet att söka sig någon annanstans.

Vilka bärbuskar klarar våra lite kyligare somrar i Härjedalen?

Krusbär och vinbär fungerar faktiskt bättre norrut än vad de gör i södra delen av landet. Du kan också prova aronia, nypon, havtorn, blåbärstry och häggmispel.

vinbär

Vinbär funkar bättre i lite svalare miljöer.

Jag bor i Hälsingland och har ett hörn i min trädgård om 2×2 meter som jag vill täcka upp. Tips på växter?

Det mest lättskötta är att plantera några marktäckande buskar som till exempel tuvsnöbär. De är ordentligt härdiga och skjuter snabbt rotskott så att ytan täcks utan att ogräset får en chans.

Jag kommer att anlägga en slänt som ett stenparti, där det är morgonsol. Vilka perenner är bäst om jag vill att de ska ”bre ut sig” snabbt?

Det allra viktigaste är att du har en bra, ogräsfri jord. Inga perenner klarar av att konkurrera med en aggressiv gräsmatta. Förslag på växter som snabbt breder ut sig kan vara flocknäva, ormöga, spetsmössa, krypbenved och murgröna. Om läget är åt det torrare hållet så kan du istället välja olika sorter av sedum och nejlika.

Se fler tips hos Plantagen