Varning för inredningstrender!

Varning för inredningstrender!

Inredaren, bloggaren och programledaren Maria Celin lever för att människor ska må bra och trivas i sina hem. Hon menar att det största hotet mot ditt drömhem är – inredningstrender.  

– Trender äter upp vår personliga stil och får oss att glömma att ifrågasätta varför vi väljer att inreda så som vi gör. Ett hem ska inredas efter de boendes behov och inte efter inredningstidningen, säger Maria.

celin2
Maria Celin är inredare och tycker man ska passa sig för inredningstrender.

Andra “hot” mot hemtrevnaden är ängslighet och hemmablindhet. – Svenskar är ofta alldeles för ängsliga. Man inreder så som man tror är ”rätt”, kanske för att imponera på någon annan, eller efter hur man har lärt sig att det ska se ut genom att följa det tidsriktiga. Ängsligheten gör att man väljer en färdig inredningsstil i rädsla för att misslyckas. Man gör klart. Sedan är man nöjd, och därefter vågar man inte göra om. Ett härligt och hemtrevligt boende är alltid i förändring och behöver aldrig bli färdigt, tycker Maria. Jag har en sjukdom, att jag alltid måste ändra. Jag gillar att befinna mig en ständig process och vill inte bli hemmablind.

Celin5

Att komma in i Maria Celins hus i Älvsjö i Stockholm är långt ifrån som att trampa in i en inredningskatalog. När man stiger in över tröskeln möts man av en känsla av att här bor en varm levande familj. Stilen är blandad, även om man känner av en förkärlek till 50-talet. – Problemet många har är att de blir hemmablinda. Man måste våga rasera bilden av hur man från början sett hemmet framför sig då man flyttade in och prova att tänka nytt och annorlunda. Vilka behov har just vår familj, hur rör vi oss i huset och vilka saker tycker jag själv är vackra?

Maria säger att ett fantastiskt hem inte heller behöver kosta pengar. Hennes småländska anda av sparsamhet bär hon med sig även i sitt yrke, vilket också är hennes styrka. Här kommer Marias bästa tips för att göra ditt hem snyggt, personligt, coolt och hemtrevligt – till en minimal kostnad:

Leta i svärmors källare Här har Maria själv gjort fynd.  Bland annat har hon hittat två underbara fåtöljer som stod undanstoppade och helt utan användning i ett förråd. – Platsen där våra föräldrar ställt undan det som de tycker känns fult och gammalt kan vara en riktig guldgruva.

Myrorna och Erikshjälpen Second hand

celin3

Maria är stammis på Myrorna i Skärholmen som hon besöker regelbundet för att fynda, både i jobbsammanhang och privat. Här har hon bland annat hittat en av sina absolut bästa prylar någonsin, en röd italiensk Olivetti skrivmaskin för 350 kronor i orginalförpackning.

Sprayfärga om prylar

celin4

Grafittibutiken HL Store, som även finns på nätet, är en av Marias favoritaffärer. Här finns sprayfärger till ett bra pris i alla kulörer man kan drömma om. Fula porslinsfigurer kan plötsligt få nytt liv och skapa lite galenskap i annars trötta och tråkiga hem.

Men Maria fnyser inte åt svindyra inredningsbutiker bara för att hon gillar återanvändning. Även om hon inte handlar speciellt mycket påkostad inredning själv så kan hon gärna använda sig av hippa butiker i innerstan som inspirationskälla. – En av mina favoritställen är ”Brandstationen” på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm där man kan hitta gamla vackra prylar men till hutlösa priser. Sådana butiker kan ge bra idéer och inspiration till framtida spaningsrundor på loppisar.