Årets wow-faktor: från fallfärdigt till fantastiskt!

Från fallfärdigt ruckel till fantastiskt drömboende

På vackra Österlen i Skåne sitter Claes Bagge som vanligt på sin bänk och tittar ut över det vackra landskapet. I synfältet ser han vad som närmast måste beskrivas som ett ruckel, på gränsen till fallfärdigt. Men någonting med husets potential fångar hans intresse och det är startskottet för ett helt fantastisk husprojekt.  

Foto: Peter CarlssonMäklare: Jaennine Olesen, Fastighetsbyrån Simrishamn

österlen_före_1
Fasaden såg inte mycket ut för världen när Claes och Hans påbörjade sitt arbete.

– Det höll på att förfalla ordentligt, men det var en fantastiskt fin gård tyckte jag, berättar Claes.

Den fyrlängade skånegården är som plockad rakt ur den mest fashionabla inredningstidning. Exteriören är iögonfallande med de vackra fönstren, en svalkande pool och den klassiska skånska innergården av kullersten. Så såg det inte riktigt ut för ett år sedan. Gården var inget mindre än ett fallfärdigt spökhus, i oerhört dåligt skick och totalt igenväxt, när Claes och hans vän Hans Söderholm bestämde sig för att ta sig an det minst sagt stora projektet. Frågan många ställer sig är förstås: hur får man för sig att påbörja ett arbete av den här omfattningen?

– Jag har jobbat som kreatör hela mitt liv och Claes är kreativ av sig själv. Vi vill fortsätta, trots att vi är till åren komna pensionärer, att fortsätta vara kreativa. Därför tog vi oss an det här projektet, berättar Hans.

österlen_före_2
Innergården var totalt igenväxt men där under gömdes en fantastisk kullerstensgård. – Vi var säkra på att den skulle finnas där, säger Hans. Vad skulle det annars vara, det kunde ju inte varit asfalt!

 

österlen_före_3
Taket var trasigt och bara att göra iordning husets stommar var en utmaning i sig.
österlen_före_4
Köket innan förvandlingen. Det är svårt att förstå hur Claes och Hans kunde se någon potential i huset.
österlen_före_5
Det fallfärdiga huset tog ungefär ett år att göra iordning.

Ett år senare

Under ett års tid jobbade Claes och Hans med huset, som genomgått en total förvandling från fallfärdigt till fullkomligt underbart. Nu ligger huset ute till salu och man förstår att de ”till åren komna pensionärerna” är nöjda med sitt hobbyprojekt.

österlen_fasad
Den fallfärdiga fasaden är ett minne blott.
gård
Visst fanns det en vacker kullerstensgård under decimetrar av jord och mängder av träd!
kök1
Köket är öppet och har hela 9 (nio!) meter i takhöjd.
österlen_1
Vackra fönster, gammal bevarad tegelvägg och vitmålade plankgolv – vilken dröm!
österlen_orangeri
Det vackra orangeriet kan användas som t.ex. ateljé eller festvåning.
pool
Den underbara poolen!

Vill du se fler bilder från huset?

Titta in i Skånelängan