Peter Siepens tips: töm bankkontot, köp huset och njut!

”Den som köper dyrt – köper billigt”.

Peter Siepen börjar om från noll. I 20 år har han bott själv i en stor 2:a på Söder. Senaste tiden har han varit sambo med Anna i hennes lägenhet, men nu är det alltså dags att börja om på ny kula. Tillsammans har de köpt en vindsvåning på 180 kvm på Sankt Eriksplan. Samtidigt säljer Peter sitt lantställe utanför Katrineholm för att nu lägga alla pengar på nya lägenheten i stan.

Peters stil har tidigare kännetecknats av färger, glitter, galenskap och mängder av prylar. Att kliva in i hans gamla lägenhet var som att gå på tivoli. Ögonen blev aldrig mätta av myllret av färgsprakande kläder, hattar, de mest märkvärdiga konstfynd, tavlor och galna prylar som fyndats världen över. ⁃ Det var ett trivsamt kaos, och hemtrevligt, säger Peter. När man kom hem till mig var det lite som att kliva in i mammas mage.

Anna håller delvis med. Hon minns sitt första möte med Peters gamla lägenhet som något utav en ”Halleluja-upplevelse”, lite som att träda in i en annan dimension. Själva kaoset är dock inget hon gärna tar med sig vidare in i deras nya gemensamma boende.

Men nu börjar Peter om på noll. Peter har rensat. Under viss ledning av sambon Anna som jobbar som stylist har de tillsammans plockat russinen ur kakan och valt ut det bästa ur Peters samling. Detta ska de ta med sig vidare, till drömhemmet de nu ska bygga tillsammans. Mycket har kastats, slängts och skänkts bort. Vad Peter inte har velat göra sig av med är bland annat hans 200 hattar. Kravet på deras nya lägenhet var odiskutabelt. Varsin stor walk-in-closet. Därmed var hatt-problemet genast löst.

Nu ska Peters stil kombineras med sambons. Våghalsig kitsch möter smakfull proffsinredning. Och resultatet kommer med största sannolikhet bli – fantastiskt! Trots att de ännu inte fått flytta in i sin nya bostad kallar de den redan ”partylägenheten”. Här ska folk kunna trivas, ha kul och kunna vara tillsammans.

Inredningsproffset Anna berömmer Peter för några av hans favoritprylar från förr, som utan tvekan får följa med flyttlasset från Söder till Vasastan. Hans knallgula Andy Warhol-huvud är en av sakerna. Denna art piece stod uppställd i ett skyltfönster till en helt vanlig inramningsbutik, som Peter en dag för 20 år sedan sprang förbi. Det var kärlek vid första ögonkastet. Och trots att huvudet inte var till salu fick han med sig det hem för en struntsumma. Huvudet har sedan dess varit en fast del av Peters interiör.

Även ett nytt tillskott till familjens inredning har precis anlänt. En rosa jätte-donut från Italienska Luisaviaroma. Den kommer få sin plats i dottern Rios rum. Anna och Peter är överens. De lägger hellre mycket pengar på en sak som kostar och som håller bra kvalité, än 10 skitsaker som går sönder. Folk tror lätt att design och kvalitetsprylar är för de rika. Tvärtom tycker Anna och Peter. Köper man något som håller och som är coolt över tid behöver man inte förbruka saker i samma omfång. Trender förändras, men en gammal klassiker kan man ha glädje av hela livet. – Den som köper dyrt, köper billigt, säger Peter. Åtminstone i längden.