Flytten innan flytten – barnfamiljen berättar

Spekulationsköp – snabba cash eller snabb krasch?

Att köpa lägenhet på spekulation är ingen ny företeelse, även om det uppmärksammats mer på senare tid då bostadsbristen blivit ett hetare tema, och priserna skjutit till orimliga nivåer. När det ständigt spekuleras kring en kommande bostadsbubbla som aldrig verkar spricka så blir det extra intressant. Hur riskfyllda är spekulationsköpen?

Att köpa lägenhet på spekulation betyder att man investerar i en bostad man själv inte planerar att bo i, i syfte att tjäna snabba pengar. Antingen köper man ett begagnat objekt för att hyra ut i andra hand, eller för att renovera upp ett renoveringsobjekt för att sälja vidare i hopp om god avkastning. Man kan också köpa en nyproducerad till fast pris. När bostaden sedan är inflyttningsklar säljer man den vidare till det nya marknadspriset och kan på så sätt tjäna sig en hacka.

Fördelarna med spekulationsköp är att man kan tjäna stora pengar snabbt med liten egen insats. Riskerna är att man kan överbelåna sig, i tron att man gör en god affär. Tvingas man sedan att sälja när marknaden inte längre är lika stark kan man istället förlora stora pengar och skuldsättas.

Man brukar säga att den generella bostadsköparen är en man i åldern 25-35 år som vill tjäna pengar snabbt. Deras ekonomiska förutsättningar kan variera stort.

Sofia, 33 år från Stockholm berättar om hur det gick till när hon köpte en nybyggd lägenhet på Liljeholmskajen i rent investeringssyfte.

Beskriv ditt investeringsobjekt? – Vi köpte ett kontrakt till en av de nyproducerade lägenheterna på Liljeholmen. Detta var 2014. Vår lägenhet skulle bli på 54 kvm med inflyttning i december 2016, och vi betalade 2 800 000 för den.

Vad var tanken från början med lägenheten? – Vi köpte den på ren spekulation och tanken var att vi skulle sälja den på ritning så fort den började bli klar, alltså helt ny. Men vi valde att sälja den vidare redan nu i vår. Det var innan marknaden började bli orolig inför amorteringskraven, och därför gjorde vi oss en riktigt bra affär.

Hade du aningar om att marknaden skulle stanna av eller till och med sjunka i våras? – Nej, det var ren tur att vi sålde då. Vi hann precis ducka stagnationen. Hade vi väntat några månader till hade vi fortfarande gått med vinst men kanske fått gå ner 500 000 kronor i pris.

Vad fick ni sålt den för? – Vi sålde vidare kontraktet för 4 100 000 kr.

Hur resonerade ni då ni bestämde er för att köpa en lägenhet på spekulation? – Dels fick vi köpa lägenheten till ett mycket bra fast pris, som vi tyckte var billigt redan då. I och med att det gällde en nyproduktion så behövde vi bara betala 25 000 kronor i bokningsavgift och 100 000 i handpenning vid köpet. När vi sålde vidare innan tillträde slapp vi ta upp lån som skulle betalas på, hyra till föreningen och andra omkostnader det innebär att äga en bostadsrätt.

Vilka risker har du tagit? – Inte speciellt stora risker. Hade det blivit en bostadskrasch hade vi fått vänta med att sälja den vidare, men det skulle då förstås kunna ta lång tid. Eftersom vi köpte lägenheten ihop med en kompis var planen att han i så fall skulle bo i lägenheten tills vidare.

Skulle du råda andra till spekulationsköp? – Man kan inte spela poker utan att ha råd att förlora. För att göra en sådan här investering måste man vara beredd på att det är pengar man kanske inte får tillbaka.

Hur tror du att spekulationsköpen påverkar marknaden i stort? – Jag tror egentligen inte att det trissar priserna eftersom det är marknadsvärdet som i slutänden ändå styr. Man kanske kan tycka att det är orättvist att man går in och köper en lägenhet som man sedan säljer vidare för över 1 miljon till den som sedan ska bo där, men samtidigt så var möjligheten att köpa kontraktet från början öppet för alla. Jag har aldrig gått före någon i kön.

Kan du tänka dig att köpa på spekulation igen? – Absolut. Men inte just nu. Marknaden har blivit mycket mer orolig nu än för 2 år sedan då vi köpte. Priserna för nyproducerade lägenheter idag är satta efter en uppåtgående marknad, medan de begagnade lägenheterna fortsätter följa marknaden. De gör att priserna nu inte står i någon  bra relation till varandra. Därför tror jag inte en liknande affär, som vi gjorde, skulle löna sig på samma sätt idag.