“För oss handlar det om livskvalitet”

Frodiga olivlundar, storslagna bergsvyer, soliga stränder och inte minst – det turkosa Medelhavet. Det är inte svårt att förstå varför tusentals svenskar besöker Mallorca varje år. För paret Rydström blev kärleken till Mallis så stor att de köpte ett permanent hus på ön.

mallorca havet
Att vakna upp vid Medelhavet är många svenskars dröm.

– Vi har alltid trivts väldigt bra på Mallorca, berättar Per Rydström. Vi har varit där 15 – 20 gånger och vi gifte oss också i svenska kyrkan i Palma.

Mallisproffsen hade länge funderat på att köpa något utomlands och efter att ha ”gjort allt som går att göra” på ön – hyrt bil, kört runt i bergen, badat, tagit båtturer – fanns det inte längre några tvivel. Under våren slog paret till och i april nästa år får de tillträde till sitt nya hus i Camp de Mar, ett 3-våningshus med två balkonger, en stor terrass och inte minst ett fantastiskt läge nära havet. – Att få bo på varmare breddgrader, för oss handlar det om livskvalitet.

Här kan du också läsa om familjen Pettersson, som köpte lägenhet i Thailand!

En av de nya lägenheterna i Camp de Mar.
En av de nya lägenheterna i Camp de Mar. Foto: Buyahome

Per och hans fru planerar att vara i huset så ofta de kan och gärna i lite längre perioder. – Planen är väl att så småningom bosätta sig där permanent. Nu vill vi vara där så ofta som möjligt. Men vi ser det som en femårsplan, trivs vi blir vi kvar och annars är det ju bara att sälja.

Har du några tips till andra som funderar på att köpa boende utomlands? – Det kan låta som lång resväg men med dagens flygtrafik har avstånden minskat något oerhört. För oss tar det inte många timmar från dörr till dörr. Dessutom får man otroligt mycket för pengarna.

En av Mallorcas många härliga stränder
En av Mallorcas många härliga stränder

Ninos Younan arbetar på mäklarfirman Buyahome på Mallorca och sålde huset i Camp de Mar till Per och hans fru. Han förstår att paret fastnade för området. – Det fantastiska med Camp de Mar är närheten till den underbara stranden med många trevliga restauranger. Vi som älskar golf har dessutom golfbanan precis utanför.

Ninos berättar att marknaden för att köpa bostad på Mallorca har ökat markant de senaste fem åren och att svenskarna står för den största ökningen.– Många svenskar som köpt nu har gjort det som en investering nu när vår ekonomi gått så bra jämfört med övriga Europas. Spanien har alltid lockat många svenskar men Mallorca är riktigt hett nu och det beror nog också på att det känns lite säkrare, jämfört med de problem som varit runt övriga Medelhavet och framför allt i Grekland och Turkiet. 

Hur är prisnivåerna på Mallorca? – Priserna har gått upp kraftigt de senaste 3 åren men jag tycker att det är fortfarande läge att investera på Mallorca och tror att det kommer bara att bli bättre och bättre. Det ska bli intressant och se vad som händer med brexit och amoteringskraven från Sverige.

Har du några tips till den som vill köpa bostad på Mallis?– Här fungerar det så att alla mäklare kan i stort sett visa alla hus, man har inte exklusivitet från säljaren på det sättet. Så välj en mäklare som du får förtroende för och som kan ta hand om hela affären, det brukar oftast bli smidigast.