De förverkligade drömmen om Thailand

Att äga en bostad utomlands, dit man kan fly de mörka vintermånaderna, är något många drömmer om. Dick Petterson och hans familj förverkligade den drömmen när de köpte lägenhet i Thailand.

utland_havsutsikt2
Utsikten från familjen Petterssons lägenhet i Huay Yang. Man förstår att de trivs!

– Vi ville komma bort från kylan och de mörka vintrarna. Sol, värme och närheten till havet kan summeras som livskvalitet för oss, säger Dick.

Den livskvaliteten hittade de i den lilla thailändska fiskebyn Huay Yang, där de köpte en lägenhet 2008. Att det var varmt året runt var det viktigaste anledningen till att det blev just Thailand. – Här kan man bada i havet mellan november och februari, när det är 30 grader i vattnet, det kan man inte i Spanien, Turkiet och övriga Europa. Så att vi valde Thailand beror främst på klimatet, låga levnadskostnader, den goda maten och vänliga människor. Sedan valde vi fiskebyn Huay Yang, utan charterturister men med milslånga vackra, orörda stränder.

Att det är lång resväg är ingenting som avskräcker familjen Pettersson. – Resan är lång, men vi flyger alltid direktflyg då vi har barn. Sedan tänker vi inte så mycket på resan då vi oftast stannar lite längre när vi åker till Thailand. Det brukar bli en lång och en kort period om året, under den längre går barnen i Svenska skolan.

utland_pool1
I Huay Yang har familjen Pettersson nära både pool och hav.

Hur gör man om man vill köpa bostad i Thailand? – Vi köpte lägenheten direkt av ett stort erkänt bygg- och fastighetsbolag, som har över 10 olika bostadsområden. Man ska köpa av ett större och erfaret bolag med referenser och vara noga med att man blir registrerad och står som ägare till fastigheten.

Har du några tips till andra som vill köpa bostad i Thailand? – Man måste ha klart för sig att man som utlänning inte får äga mark i Thailand. Man får äga huset, men marken får man arrendera i 90 år (30+30+30år).

Dick Pettersson påpekar också att det kan vara bra att undersöka hur servicen funderar med pool och trädgårdsskötsel, reception, bevakning och städning eftersom man kanske är borta från semesterbostaden i långa perioder när man är hemma i Sverige.

När familjen Pettersson inte är i Thailand hyr de ofta ut lägenheten, vilket fungerar bra. På sikt hoppas de dock att kunna vara där mer och mer. – Vi är otroligt nöjda,  med både köpet av lägenheten och orten Huay Yang. Det är som ett litet paradis!