Höstens inredningstrender

Vilka inredningstrender kommer vi att få se i höst? Royal Design har listat 3 trender i varje kategori – färger, material samt mönster och detaljer.

3 färger – Mörkblått

Vi har under året sett mycket blått inredningen, i alla olika nyanser – pastellblått, denimblått, havsblått – och det kommer vi att fortsätta att göra. I höst är det lite mörkare färger som gäller, så mörkblått passar fint att ha som accentfärg.

Till vänster: Ljuslyktor från Louise Roe. Till höger: Sideboard från A2.

3 färger – Vinrött

Du kanske har en rosa accentfärg i något rum från sommarens inredning? Då är det fint att addera en vinröd färg när hösten börja närma sig. Vinrött och rosa passar nämligen väldigt fint ihop och på så sätt behöver du heller inte byta ut den rosa färgen trots att vi går mot lite mörkare tider.

Till vänster: Sidobord och kuddar från Ferm Living. Till höger: Rund kudde från Ylva Skarp.

3 färger – Brända oranga toner

En annan riktig höstfärg är väl ändå orange, som fint matchar med trädens alla löv. Färgen får gärna var i en bränd ton som ger en härlig värme till rummet.

Till vänster: Golvlampa från Gubi. Till höger: Ljusstake från Kähler.

3 material – Sammet

Sammet ser vi överallt just nu, på stolar, soffor, gardiner och kuddar. Det är ett mysigt och lyxigt material som passar väldigt bra in till hösten då det känns värmande och ombonat.

Till vänster: Stol från Gubi. Till höger: Kuddar från Broste Copenhagen. Foto: Artilleriet

3 material – Glas

Möbler och detaljer i glas är också något som vi ser mycket av just nu. Det är en fin kontrast mot mörka möbler och mjuka och tjocka mattor. Soffbord i glas har kommit tillbaks och blivit riktigt populärt!

Till vänster: Soffbord från Karl Andersson & Söner. Till höger: Karaffer och glas från Kosta Boda.

3 material – Mässing/krom

Mässing, mässing och mässing! Den trenden håller verkligen i sig. Men krom och silver kommer allt mer på detaljer och du kan med fördel ha dem tillsammans för en fin kontrast då mässing är en varm metall och krom/silver är lite kallare.

Till vänster: Vaser från Kähler. Till höger: Ljuslyktor från Skultuna.

3 mönster – Art Deco

På textilierna ser vi en hel del Art Deco-mönster och det kan bero på att dessa mönster passar fint med mässing och sammet som också är trendigt. Ihop med dessa material och Art Deco mönster blir det en lyxig och elegant inredningsstil.

Till vänster: Kudde från Designers Guild. Till höger: Matta från Designers Guild.

3 mönster – Grafiskt

Det grafiska mönstret fortsätter att finnas på detaljer i massor olika former och färger. Det livar upp rummet och passar att ha i så väl vardagrsummet som barnrummet.

Till vänster: Kuddar från Ferm Living. Till höger: Matta från Pappelina.

3 mönster – Djur

En läcker tapet eller en kudde i soffan med ett djurmotiv, som ett lejon/tigerhuvud, är helt rätt i höst. Det sätter en cool touch i rummet. Så istället för ett husdjur kan du alltså ta in ett djur på någon detalj.

Till vänster: Tapet & kuddar från Lisa Bengtsson. Till höger: Kuddar från Christian Lacroix.

3 detaljer – Speglar

Höstens it-pryl blir definitivt spegeln. Det är inte bara en fin inredningsdetalj utan speglar får även rummet att kännas större än vad det egentligen är. Här kan man ha en stor spegel eller flera små på väggen ovanför en soffa eller över ett sideboard. Speglar är den nya tavelväggen!

Till vänster: Spegel från Gubi. Till höger: Speglar från House Doctor.

3 detaljer – Växter

Växttrenden har väl ingen missat? Vi vill inreda våra hem med organiska föremål som ger liv till rummen – stora som små växter. Den trendigaste växten är helt klart kaktusen. Men har du inga gröna fingrar kan en kaktusdekoration vara fin att placera på hyllan.

Till vänster: Krukor från Ferm Living. Till höger: Dekoration från Bloomingville.

3 detaljer – Fotokonst

En trend som sakta smyger sig på är fotokonsten. Nu byts alla posters med fina texter och tecknade bilder ut till vackra och mer levande posters med verkliga motiv. Det känns mer personligt och unikt, och det är just också en inredningstrend och stil som många strävar efter att ha idag.

Till vänster. Posters från Selected by Walnutstreet. Till höger: Posters från Selected by Walnutstreet.

Text: Ida Ahlström, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!