DIY – gör det själv!

Har du fyndat grejer på loppis som du vill fixa till eller kanske bara sugen på något roligt höstprojekt? Stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister berättar om gör-det-själv-trenden. Testa – det är enklare än du tror!

De flesta grejerna jag har hemma är fyndade på loppis eller så har blivit över från något jobb som jag har gjort. Många möbler och prylar är också fixade – målade, avsågade eller förändrade på något sätt. Det är ju roligt, tycker iallafall jag, när man kan sätta sin egen prägel på sina prylar. Dels för att det är roligt att göra ett DIY (som betyder Do It Yourself, dvs ”gör det själv”) men också för att få känslan av att det är lite mer unikt och passar en själv kanske ännu bättre. Jag gillar nog framförallt att ge saker nya användningsområden. Bara för att något är designat för ett ändamål behöver det ju inte betyda att det bara funkar för just det. Ännu roligare är det att på det sättet så kan gamla saker få ett helt nytt liv! Följ med hem till mig så ska vi titta närmre på några saker som jag har gjort om.

Den målade spisen

isabelle-diy-3

Vi mjukar upp med en DIY light – nämligen att måla något! Den öppna spisen var vit och tegelfärgat randig när vi flyttade in. Jag bestämde mig för att ge spisen lite mer karaktär och självförtroende så den fick bli mörkt grå. Färgen heter Orkan från Beckers. Eftersom jag även ville få bort tegelkänslan så målade jag inne i själva spisen med något som heter Silikatfärg. Den sortens färg andas och funkar bra på tegel och till exempel husgrunder. För att se före och efterbilder så kan ni klicka på den här länken.

Den noggranna läsaren ser också att gnistskyddet är rostigt. Jag beställde ett gnistskydd som var obehandlat från en smedja och sen la jag skyddet på vår gräsmatta på landet och sprutade saltvatten med en sprayflaska. Någon gång per dag så vände jag på skyddet och sprutade på mer. Efter ett par dagar så var det så där rostigt och fint! Saltet, vätan från gräset och luften fixade biffen!

Den rostiga kylen

isabelle-diy-1

Laddstationen

Det här är också en fuskis, alltså ingen klockren DIY, utan kanske mer av ett vuxenlegobygge men jag tycker det är en bra idé så jag måste visa upp den!

Jag kallar den för vår laddningsstation. I stället för att ha telefoner, datorer, iPads och annat med el samt räkningar och sånt tjafs liggandes över hela hemmet eller ännu värre, drällandes på köksbänken, så fixade jag en egen hörna för ändamålet.Själva möbeln är en gammal tandläkarvagn som jag köpte på Brandstationen men det skulle kunna vara en skänk, en köksvagn eller något annat som passar hemma hos just dig. Sen hänge jag upp smarta förvaringskorgar från Granit på väggen för räkningarna, och lådor under för papper och sladdar. Men det bästa är att vi har en liten usb dockningsstation som ligger på bordet så att alla sladdar går in i en och samma station. På det sättet så slipper vi en miljard kontakter och sladdar och får ordning och reda på sakerna.

Låda för oljor

isabelle-diy-4

Vi är ganska städ-lata av oss hemma och då gäller det att strukturera så det kan vara rörigt men utan att det syns! I den här rostiga (Rost! Igen! Oj oj jag blir mer som min pappa varje dag.) gamla backen som jag köpte hos In the Mood så gömmer jag alla oljor, flaskor, och större kryddor så att vi slipper se stöket men ändå ha dem nära till hands.

Egna knoppar till dörrar och lådor

Det händer ganska ofta att jag kärar ner mig i föremål på loppisar som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med men som förr eller senare hittar sin plats! De här blommorna har suttit i en kyrka i Bryssel och jag köpte dem på en loppis i Les Marolles i samma stad. När vi byggde om hemma så insåg jag att de kunde bli fina knoppar så jag kompletterade med en mässingsskruv samt några muttrar och vips så blev det fina detaljer till hemmet!

 Gör en egen ram

isabelle-diy-6

En fyndad trälinjal blev en rolig ram. Jag använde en gersåg för att kapa kanterna snyggt i hörnen. Sen limmade jag på glaset på baksidan av ramen med ett sättlim. Smältlim funkar nog också fint. Glasskivan köpte jag hos en glasmästare men finns även i välsorterad bygghandel. Gör glasskivan lite mindre än själva ramen så får du plats att sätta ett hänge på baksidan. Själva bilden la jag mellan glaset och en tunnare kartongbit och tejpade fast. Snygga trälinjaler finns hos bland annat Granit.

isabelle-diy-5

En gammal plint blir bänk och soffbord

isabelle-diy-10

På en auktion så fick jag lite hjärnsläpp och ropade in en jättehög gammal gymnastikplint utan att ha någon aning om var den skulle få plats. Lite senare samma år så byggde jag om vårt härbre till en bastu på tomten i Leksand och insåg att toppen på plinten blev en perfekt bänk. I något år till så hade jag underdelarna med tillhörande rullsystem, ni vet en sådan pedal man trampar på så åker hjulen ner och man kan rulla plinten, på vinden. Jag tänkte ett tag göra hyllplan av allt men kom sen på vilket perfekt soffbord det är! Just nu ligger en MDF skiva på bordet – den är målad med skoltavelfärg så att man kan rita på det. Tanken är att jag ska beställa en stenskiva eller något annat lite tjusigare att lägga på. Bara det att jag inte kan bestämma mig för om det ska vara grön marmor eller om jag bara ska måla skivan i ett ballt mönster. Kanske borde jag helt enkelt limma på läder – så att ett blir som en liten plint till… Vad tycker ni?

isabelle-diy-8

Soffbordet som det såg ut när jag gjorde en fotografering hemma i höstas. Jag använder ofta mitt hem för att fotografera olika inredningsjobb.