Belysningstips till höstmörkret

Belysningen har större påverkan på ett rum än vad många kan tro. Till hösten blir det väldigt tydligt, när kvällarna blir mörkare och rummen likaså. Royal Design tipsar om hur du planerar belysningen hemma.

Sprid ut belysningen

Försök att efterlikna det naturliga ljuset så mycket som möjligt genom att sprida ut belysningen i rummet. Titta dig omkring – finns det t.ex. något hörn som är mörkt? Placera då en belysningspunkt där och se vilken skillnad det blir!

Golvlampa från Vita.

Fem till sju belysningspunkter

En regel man kan följa är att i ett mindre rum försöka ha minst fem belysningspunkter och i ett större rum minst sju belysningspunkter. Det kan låta mycket, men alla belysningspunkter behöver ju inte vara på samtidigt. Man ska ljussätta ett rum efter sina behov. Tänk därför på vad ni gör i rummet och planera utefter det vad för typ av belysning som kommer att behövas vid de olika tillfällena. Förslag på fler typer nedan.

Taklampa från Louis Poulsen.

Allmänbelysning

Taklampan som är allmänbelysningen i ett rum, är ett exempel på en armatur som inte behöver vara tänd mer än när man behöver ett starkt och bra ljus i rummet, till exempel när man ska städa. Om taklampan däremot har dimmer kan den svagt vara på tillsammans med några fler belysningspunkter. Då skapas ett behagligt ljus i hela rummet.

Taklampa från House Doctor.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning kan även kallas arbetsbelysning och är precis vad det låter som. En armatur som placeras på ett ställe där du ska utföra något och behöver bra ljus. Det kan vara skrivbordslampan, belysning över köksbänken eller läslampan vid fåtöljen. Här kan det vara bra att ha en armatur som är riktbar för bästa möjliga ljus.

Skrivbordslampa från Gubi.

Dekorationsbelysning

Under mörka höstkvällar kan det vara mysigt att tända flera dekorationsbelysningar, även kallat stämningsbelysning – eller mysbelysning! Dessa armaturer har en diskret belysning och skapar ett stämningsfullt och mysigt ljus.

Bordslampa från Design House Stockholm.

Text: Ida Ahlström, Ida Inreder

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!