Avsnitt 2: Drömmen om fritidshus

Medieprofilen Peter Siepen och hans fästmö Anna är mer citybor än lantisar och ska därför sälja sitt fritidshus, ett 1700-talstorp utanför Katrineholm, där Peter knappt satt sin fot sedan köpet. Pensionären Christer tänker inte rea bort sitt hus. Han har själv varit med och planerat och ritat sitt älskade drömhus på Orust som nu är till salu. Livsnjutaren Ewa letar efter ett exklusivt och udda boende, där det absolut måste finnas en jacuzzi. Och så får vi titta in i den helt unika plåtkuben Studio Furillen på Gotland.

Se avsnittet på TV4 Play

”Det var ett rent spontanköp”

Juni är den månad då flest svenska fritidshus byter ägare. För många markerar månaden den sista chansen att hinna köpa – eller sälja – fritidshuset innan semestern. En av de som lyckades sälja sitt fritidshus strax före midsommar i år är medieprofilen Peter Siepen. Det fina torpet från 1700-talet ligger i Katrineholm och har funnits i Peter Siepens ägo i sex år. Huset var ett riktigt spontanköp. – Jag hade redan ett fritidshus men det låg mitt i skogen och plötsligt fick jag riktiga ”nära-vatten-cravings”. Det var en ren slump, jag hittade det och slog till direkt.

img1-tv4cdn

När Peter Siepen köpte sitt hus för sex år sedan var intresset för det ganska svalt; han var en av bara två spekulanter. Men när han till slut bestämde sig för att sälja i våras hade intresset växt sig betydligt starkare.

– Det var cirka 20 familjer på visningen och slutpriset blev 1,65 miljoner högre än vad jag gav 2010, berättar Peter.

Stark prisutveckling

Det stora intresset för fritidshus reflekteras i den starka prisutvecklingen – på bara två år har fritidshuspriserna ökat med hela 20 procent visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det gynnsamma ränteläget har bidragit till ett ökat intresset för att köpa fritidshus vilket bidragit till ökade priser, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Oavsett prisutvecklingen tvekade Peter Siepen aldrig på om han skulle sälja huset eller inte. Han hade nämligen en väldigt specifik anledning att sälja. – Jag sålde för att jag behövde lägga hela slanten på en vindsvåning i Stockholm city, avslutar han.