Avsnitt 5: Sverige har flyttfeber – varför?

Inredaren och stylisten Myrica visar hur hon har stylat om Pluras lägenhet inför försäljningen. Koshar från Borås ska sälja sin helvita lägenhet som han kallar “heaven” och vill ha ut absolut högsta pris då han ska flytta till Örebro för studier. Efter att ha träffat två mäklare står han nu inför ett svårt val. Steve och Johanna är flytt-tokiga och stannar aldrig länge på ett och samma ställe. Idag bor de i en härlig etagelägenhet på Stora Essingen i Stockholm men nu ser de fram emot att sälja. Vi får också kika in i en klickraket i Torslanda, ett unikt och vackert hus vid havet.

Se avsnittet på TV4 Play

”Flytt drivs av förändringar i livet”

Det har väl inte undgått någon att den svenska bostadsmarknaden är hetare än någonsin. Vad är det som gör att svenskarna flyttar allt oftare? Och vart går flyttlasset? Vi har pratat med Fastighetsbyråns Johan Vesterberg för att få mer klarhet i den svenska flyttfebern.

Steve och Johanna ska flytta efter åtta månader

År 2016 har varit ett rekordår för bostadsförsäljningar. Enligt Svensk Mäklarstatistik har antalet bostadsbyten i år ökat på närmare 30% jämfört med samma period för fem år sedan, och då är ju året fortfarande inte slut. Enligt Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, beror det ökande flyttandet människors ändrade behov.

– I Sverige flyttar vi efter behov, till skillnad från många andra länder där det är vanligare att äga flera bostäder i spekulationssyfte, säger Johan. Våra flytt drivs av  förändringar i livet och då främst utifrån familjens behov. Eftersom vi blir fler är det också allt fler som flyttar ihop, fler som får barn och fler som skiljer sig idag jämfört med förr i tiden.

Större befolkning leder till att fler flyttar ihop och isär

Bostaden uttryck för personlighet

Ett annat skäl till varför antalet flyttar ökar är att bostaden har blivit en naturlig plats för personlig uttryck. Allt fler personer lägger mer tid, kraft och pengar på sin bostad för att göra den mer personlig.

– Det finns ett behov att uttrycka sig själv och visa vem man är genom bostaden, menar Johan. Att det finns ett större inredningsfokus idag är synligt i både sociala och traditionella medier.

På frågan om vart folk flyttar råder det inget tvivel om att det är urbanisering – en ”grå våg” – som dominerar. Folk flyttar från landet in till städerna och de som redan bor urbant väljer att bo kvar.

– Familjer med barn väljer att bo kvar i stan, och trängre. Idag föredrar familjer att ha ett centralt läge framför att bo större. När de väl flyttar gör de så lokalt, i stadsmiljön. Det finns även en ”grön våg” där folk vill flytta ut till fina gårdar på landet, vilket många drömmer om, men det sker inte i samma takt som urbaniseringen.

Hemnet har kartlagt hur pendlingstider påverkar bostadspriser

Johan påpekar också att urbaniseringen förstås beror på att många jobb finns där. Målet att bo så centralt som möjligt handlar mycket om tid och att effektivisera restider. När allt fler vill bo i stan stiger också bostadspriserna där, något som Hemnet kartlagt i en artikel om pendlingstider jämfört med bostadspriser. Hur länge svenskarnas flytthets håller i sig återstår att se.