Dukningstips till höstens middagar

Hur underbart är det inte med mysiga höstmiddagar tillsammans med nära och kära? Bjud in och duka för en riktig festlig måltid, och kom ihåg bordsdekorationen för att sätta stämningen! Royal Design ger tips om hur du lyckas med din dukning till höstens alla middagar.

Vinrött

En färg som syns mycket på både kläder och inredning nu är vinrött. Det är en färg som är helrätt i höst och fungerar utmärkt att ha till dukningen. Gå all-in med porslin i vinrött och låt gärna bordsdekorationen, med blommor och ljuslyktor, gå i samma färg. Alternativt bryt av med till exempel en mossgrön färg eller lägg till någon orange detalj som piggar upp och som också är en läcker höstfärg.

Servis ”Next Genaration” från Anitha Schulman.

Mässingsbestick

Mässing fortsätter att vara en stor trend och varför inte göra dukningen lyxig med ett par ursnygga mässingsbestick? Fint är att matcha med en istång i mässing, som såklart kan användas till att plocka upp annat än is, t.ex. småplocket som serveras till maten.

Mässingsbestick och mässing istång från House Doctor.

Ta in naturen

Den enklaste och kanske den mest snyggaste bordsdekorationen kommer från naturen. Ta in grenar och kottar och placera ut på bordet – så har du skapat ett vackert höstbord. Svårare än så behöver det inte att vara. För att skapa olika nivåer på dekorationen så det inte blir för platt – satsa på ljusstakar som placeras mellan grenarna och kottarna. Ett annat tips är att ta ut svängarna när det gäller bordstabletter, här går det att vara kreativ – till exempel platta runda stubbar eller som här en bricka i aluminium.

Skålar och brickor från House Doctor.

Stilrent och jordnära färger

En minimalistisk och stilren dukning är också väldigt dekorativt! För att göra det mer höstigt är det fint att lägga en mörk duk över bordet som också mjukar upp dukningen. Eftersom dekorationen är sparsam är det fint att ta in grönska i form av snittblommor eller något grönt ifrån naturen för att liva upp det hela lite. Jordnära färger på den övriga dukningen och inredningen höjer den mysiga höstkänslan.

Glas och tallrikar från Eva Solo.

Duka för efterrätt

Avsluta middagen med en härlig och god efterrätt. Satsa på en fin servis att ta fram till efterrättsbordet, gärna komplett med tekoppar, kaffekoppar, espressokoppar, tekanna till en mängd olika fat, tallrikar och assietter. Då bygger du upp en servis som du garanterat kommer att ha stor användning av och väljer du en klassisk modell hålla den även stilmässigt livet ut.

Servis ”Swedish Grace” från Rörstrand.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!