Avsnitt 7: Att klättra i bostadskarriären

Modebloggaren Andreas Wijk behöver en större garderob för alla sina kläder och ska därför sälja sin etta på Östermalm för att flytta till sin nyinköpta trea. De unga paret Elin och Oscar hoppas på en ordentlig vinst för sin lägenhet på Kungsholmen för att få möjlighet att köpa nåt nytt som kan ta dem närmare sin dröm. Textilläraren Sylvia ser fram emot att sälja sin lägenhet på Söder i Stockholm för att flytta ihop med sitt livs kärlek.  Att skaffa den absoluta drömgården har varit en lång resa för Leila, men nu har hon äntligen landat. Nu har hon allt hon drömt om: ett stall, en enorm trädgård och en egen liten butik.

Se avsnittet på TV4 Play

”Det är svårare än någonsin för unga att ta sig in på bostadsmarknaden”

Vad innebär det att göra bostadskarriär? Kan man verkligen göra karriär på bostäder? Vad ska blivande karriärister tänka på? Vi reder ut begreppet tillsammans Hemnets pressansvarige och talesman Staffan Tell.

Elin och Oscar siktar på att göra bra en bra affär med sitt hem

Begreppet bostadskarriär har fått en allt starkare betydelse i takt med de kraftigt stigande bostadspriserna de senaste 15 åren.

Enligt Staffan har begreppet många olika betydelser.

– En generell betydelse är den resa som många önskar göra på bostadsmarknaden. Det kan handla om att få ett hyreskontrakt eller att köpa en egen bostad. På den köpta marknaden kan en bostadskarriär beskriva vägen fram till en större bostad eller att flytten från lägenhet till hus. Sen har begreppet även blivit alltmer aktuellt i takt med att bostadspriserna har ökat stadigt sedan 90-talet. Detta har i sin tur lett till att många som köpt bostad upplevt sig som mer förmögna.

Staffan menar att fenomenet även kan handla om att försöka göra en ekonomisk vinst.

– Bostadskarriär kan förknippas med personer som köper objekt med renoveringsbehov och gör om bostaden för att sedan sälja till ett högre pris. Det finns även människor som köper nyproduktion i spekulationssyfte för att sedan sälja för att tjäna pengar fort. Detta har varit lyckosamt för många men är också förenat med en risk kopplat till om bostaden inte skulle gå att sälja till ett högre pris.

Hur börjar en typisk bostadskarriär?

– För många börjar det med att man får tag i en hyresrätt eller köper en mindre bostadsrätt. För de allra flesta börjar det med en liten lägenhet, en etta. Man kanske inte har möjlighet eller behov av att köpa en större lägenhet. Det krävs ofta att man har kontakter på hyresmarknaden, eller att man har sparat ihop till en kontantinsats. Vissa har tur och har föräldrar som kan hjälpa till ekonomiskt. Generellt har unga som står utanför bostadsmarknaden varit förlorare på att bostadspriserna har ökat kraftigt.

Hur har amorteringskravet påverkat bostadskarriärister?

– Det innebär en högre utgift för de som ska köpa bostad. Det förvärrar inlåsningseffekten eftersom folk som har bostäder med amorteringsfria lån kanske inte vill sälja för att sedan teckna upp sig på ett nytt lån.

Har du tips till de som funderar på att påbörja en bostadskarriär?

– Börja spara så tidigt som möjligt. Ett annat tips är att man kan vidga sina vyer lite för var man vill bo. Många som kommer till Stockholm vill gärna bo innanför tullarna där det är väldigt dyrt. Man får mer kvadratmeter för pengarna ifall man bestämmer sig för att flytta lite längre ut.