Hemnetannonsen – det nya sättet att bjuda hem folk?

Handen upp, alla som vecka efter vecka kollar in bostadsannonserna på nätet! Visst är det spännande att kika in hos andra, se hur de bor och kanske fundera över allt man skulle gjort om, ifall man bodde där själv? Med samma entusiasm visar vi upp våra egna bostadsannonser när det är dags för försäljning. Är bostadsannonsen rentav ett nytt sätt att umgås?

011_skanegatan-21
Är bostadsannonsen vårt nya sätt att visa upp hemmet för nära och kära?

Instagram, Pinterest, Hemnetannonser… Visst söker man bilder som terapi och avslappning idag? Att stirra in i lägerelden gör vi ju inte längre. Istället tar vi fram laptopen och söker oss in i ett flöde av vackra bilder som blir balsam för en stressad själ. Allt är i ordning och svalt. Sägningen att kameran inte ljuger stämmer ju inte riktigt längre. Den ljuger väl snarare som aldrig förr, med alla filter och retuscheringar. Men vi skulle vilja utrycka oss annorlunda där. Den ljuger inte – den fantiserar. Och tillåter oss att drömma och väcka tanken.

För det är ju så att behovet av att utrycka oss i bild har finnits där lika länge som människan. Vi citerar gärna Barbro Luterkort ”Så länge det har funnits människor på vår jord, så länge har också bilden funnits som uttryck för människans önskningar, behov och drömmar./- – -/ Varje epok i historien har sin stil och i konsten ges uttryck för vad vi känner och tänker.” Och just nu tänker vi att det är till stor del bilden av hemmet.

093-10
Att få kika in i någons hem är spännande – och inspirerande!

Nu umgås vi utanför hemmet!

Förr var hemmet en naturlig plats för umgänge. Om det är kvinnans intåg på arbetsmarknaden, det enorma utbudet av nöjen eller trångboddheten som gör det – eller rentav alltihop – är svårt att säga, Men idag umgås framför allt utanför hemmet. Vi äter middagarna på krogen, fikar på kaféer och museer, har playdates med barn ute i parker och på bibliotek. Så visst finns det människor i ens närhet, som man träffar hyfsat ofta som man aldrig har varit hemma hos? Hemmet blir som en okänd plats för dina vänner och bekanta, arbetskamrater och träningspartners. Det blir liksom lite för privat och tätt inpå att ha middagar i en liten tvåa tycker många. Så vi ses ute helt enkelt. Vi har i och för sig ibland stött på det motsatta, att man knappt kommit innanför tröskeln hos någon som är oklädsamt stolt över sin renovering och de säger; Vill ni gå husesyn? Och sedan visar upp hela hemmet, från det tjusiga vardagsrummet till barnens garderober. -Näe… det behövs inte.

002_nytorgsgatan-7
”Se så fint vi bor!”

Så den gång vi själva har vårt hem ”där ute” i flödet är ju en stund av stolthet. Äntligen kan vi bjuda in folk hem till oss och visa att det är så där fint och coolt som det bara kan vara. En blessing för oss homestylister yrkesmässigt, men också generellt härligt att vi vill visa oss från vår bästa sida, varför skulle vi inte vilja det? De dagarna vi har bostaden på nätet är det nya ”15 minutes of fame” hävdar vi! Länkar till sidan delas på Facebook, Styleroom, Instagram och andra sociala medier like there is no tomorrow och alla välkomnas till sajten för att ”hälsa på hemma hos oss”! -Åh, vad fint ni bor! -Jajemän!

011-9
Med bostadsannonsen får vi en närmare titt på folks hem än om vi hade blivit hembjudna.