Årets inredningstrender 2017

Om förra året var en kavalkad i grått, grått och grått kommer 2017 bjuda på betydligt med färg! Vi har trendspanat, pratat med inredningsbloggare och stylister och det här kan vi förvänta oss av inredningsåret 2017.

ikea
Grönt är utsett till årets färg av Pantone. Foto: Ikea

– I år blir vi trötta på ”trender”. Det unika, personliga och äkta blir viktigt. Miljöfrågan kommer att nå en ny hype och denna gång är det avfallsfrågan som står i centrum.

Så sa trendspanaren Stefan ”Trend-Stefan” Nilsson på Stora Trenddagen i början av januari. Han brukar ju ha helt rätt – men om ingen följer en trend utan alla vill vara personliga och gör som de vill – blir det inte väldigt spretigt då? Jovisst, och det är ju superhärligt! Vi har valt ut några av de tydligaste trenderna för året.

Mer färg – gärna mörkt och murrigt

mio
Sammet i murriga färger blir poppis under 2017! Foto: Mio

2016 gick en gråskala, men nu är det dags för mer färg i hemmen! Blått, som kom stort redan förra året, blir ännu mer poppis, liksom grönt, lila och senapsgult. Tänk Art Deco! – Sammet tar större plats och vi kommer att se silver som material, säger Emma Fischer, som driver bloggen Emma Hos.

Eftersom vi vill vara både unika och personliga, kanske lite lyxiga men samtidigt miljömedvetna får nog loppisen en konkurrent i år. – Jag tror att 2017 blir året då vi vågar vara unika och välja möbler som ingen annan redan har. Auktioner blir stort och alla kommer att leta efter unika möbler, säger Helena Köhl från bloggen Drömhus.

Jordigt, naturligt, nude och beige

natur
Kork och betong i jordiga färger – helt rätt i år. Foto: Ikea

Här står naturen i centrum och det blir mycket jordiga färger. – Den som är djärv kombinerar rosa och rött medan den som är lite mer försiktig håller sig till terrakotta och beige/nude nyanser, säger Anette Greiff på Inredningshjälpen.

DIS
Terracotta passar perfekt in i den ”jordiga” stilen. Foto: DIS

Stylisterna på Even Steven Agenturer tror också att naturen kommer ta plats i material och detaljer. – Betong, trä och skinn kommer vara det hetaste.

Ursprunligt, äkta, etnicitet

Förutom de jordiga färgerna kommer vi också att vilja ha prylar som känns äkta, personliga, ursprungliga. – Den bohemiska inredningsstilen gör revansch och ersätter det gråa och strama! säger Sofia och Therése på Even Steven.

bohem
Bohemlooken med kelimmattor och inredning från mer exotiska länder kommer stort under året. Foto: Even Steven Agenturer

Vi kommer att se en hel del inredning från andra länder. Kelimmattans popularitet bara ökar och vi vill ha saker från Indien, Afrika, Sydamerika. Återigen, vi vill inte vara mainstream utan att det ska kännas äkta och ”på riktigt”. Det här är ett sätt att också stödja och gynna olika projekt inom fairtrade och liknande. Vi vill inte bara ha sådant som inte bara är fint utan som också gör gott.

fullviktig
Inredning som också gör skillnad vill vi ha, t.ex Ikeas kommande kollektion Fullviktig som sysselsätter hantverkare i Thailand och skapar en mer hållbar miljö. Foto: Ikea

Årets viktigaste – återbruket

kosta
Kosta Boda-skålen Oändlighet, tillverkad av krossade bilrutor i samarbete med Ryds bilglas. Foto: Kosta Boda

Miljön är viktig, avfallsfrågan står i centrum och vi blir allt mer medvetna om vår konsumtion. Då blir det återbrukade en viktig faktor! Att inte bara ha koll på inredning utan också ha möjligheten av återanvända den är en it-faktor!

mattor
Finska Finlayson gör mattor helt av återvunna textilier.

Årets inredningsgrej – oljemålningen

Om 2015 var ananasens år och 2016 tillhörde kaktusen verkar årets pryl vara oljemålningen. Vi har redan börjat se tavelväggarna flytta på sig till förmån för konst i större format och oljemålningen passar ju in i alla årets trender – gammal, unik, personlig och vi behöver inte konsumera nytt!

oljemalning-entrance-husligheter
Foto: Entrance mäkleri