Lexington Company – årets tapetkollektion

Blåvita textilier, New England-vibbar och klassisk lyx. Ja, Lexingtonstilen har blivit ett känt begrepp i inredningsvärlden och när företaget i år började med tapeter vann de pris för ”Årets tapetkollektion” på Elle Decoration Swedish Design Awards. Vi passade på att intervjua Lexingtons grundare Kristina Lindhe.

lexington_map
Tapeten New England 1883 från Lexington.

Grattis till utmärkelsen ”Årets tapetkollektion”! Berätta allt om kollektionen! – Tack! Tanken att göra tapeter till Lexingtonsortimentet hade funnits en längre tid, så när Boråstapeter kom och frågade om vi var intresserade kändes det helt rätt. Det har varit ett otroligt roligt och givande samarbete, där vi fått möjlighet att förena vårt livsstilskoncept och design med Boråstapeters gedigna kvalité- och produktkunnande.

Hur togs tapetkollektionen fram? – Jag har samarbetat med Sissa Sundling, designer på Boråstapeter. Vi hade långa möten där jag berättade och hon översatte Lexingtonstilen till tapet. Den textila känslan var förstås viktig, där en stor del av inspirationen kom från våra textilier. Men vi har också inspirerats av en resehandbok från 1899 över New England, som också blev två kartor i kollektionen. Varje tapetmönster har namn efter en berömd författare som verkat inom området, som till exempel tapeten Arthur från Arthur Miller.

Lexington_Arthur
Tapeten Arthur har fått sitt namn efter författaren Arthur Miller.

Lexington känns ju ganska lyxigt. I vilket slags hem passar tapeterna? – De passar lika bra i en modern stadsvåning som i ett sommarhus vid kusten. Den mörkblå Stephen eller Emily kommer att sätta en elegant prägel på en våning i stan, Mark passar utmärkt i ett mörkare rum med många bokhyllor och den ljusa, randiga Louisa föremdlar en varm och inbjudande känsla till sommarhuset vid havet. Det är bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna!

Lexingtonstilen har blivit något av ett begrepp. Beskriv stilen! – Det är en klassisk stil, men alltid med ett inslag av trend – t.ex. en färg, en kvalité eller ett mönster som ligger i tiden just nu. Ett bra exempel ur just tapetkollektionen är Stephen i en väldigt aktuell och trendrätt mörkare blå nyans. Vi hämtar framför allt inspireration från den amerikanska östkustens arkitektur – de grå cederträhusen med de vita snickerier och de svarta taken.

Lex_1
Så här känner vi kanske bäst igen Lexingtongstilen – amerikansk östkuststil, klassiskt blandat med lyx!

I år firar ni 20 år. Hur har resan sett ut? – Det har varit fantastiskt roligt, med många utmaningar, möten med fantastiska människor och vistelser i underbara miljöer. Vi har gjort så många härliga produkter och kollektioner, klassiska med en modern tvist. Jag har fortfarande kvar bäddlinne från när vi startade, och det blir bara härligare och härligare med åren. Så nu tar vi avstamp i nästa 20 spännande år!