Så blir du en lite schysstare bostadssäljare

Att sälja sin bostad och flytta kan vara en lång process med många steg. Ett av de sista stegen är att lämna över nyckeln till den nya ägaren. Svensk adressändring tipsar om hur du avslutar din försäljning på bästa sätt – och samtidigt gör den nya ägaren glad.

Små saker gör stor skillnad

Lägenheten är tömd, städad och det är dags att lämna över nyckeln. Ta gärna en sista koll och se om du kan underlätta den nya ägarens inflytt. Finns det en glödlampa någonstans som behöver bytas? När man väl är på plats vill man ju bara börja packa upp och kanske äta flyttpizzan i lugn och ro. Då är det skönt att det finns någon belysning och att man slipper springa ut och leta efter kvällsöppen butik. Lämna alltså minst en fungerande lampa i bostaden.

Ett annat schysst tips är att lämna lite handtvål och en toarulle i badrummet, nöden har ju trots allt ingen lag.

nyckel
Gör det där lilla extra för att den nya ägaren ska bli nöjd – det är ju en härlig känsla att vara nöjd med sitt nya boende!

Slipp fundera över posten

Något som är otroligt viktigt men som lätt kan glömmas bort i all annan flyttfix är att eftersända sin post. Varje år skickas ungefär två miljarder brev i Sverige, men drygt 75 miljoner av dessa skickas tillbaka till avsändaren eftersom rätt adress saknas. Tänk då hur många brev som aldrig kommer fram till rätt mottagare, och vad du – eller din bostads nya ägare – kan gå miste om. Dessutom är det inte kanske inte så populärt hos den nya ägaren när din post dimper ner i brevlådan. Gör alla en tjänst – beställ eftersändning.

post
Adressändra, så slipper både du och den nya ägaren massa extra arbete.

Städa rätt och undvik vanliga konflikter

En av de allra vanligaste tvisterna som uppstår mellan köpare och säljare är flyttstädningen. Om den nye ägaren inte är nöjd med städningen kan det resultera i ganska höga kostnader för dig i efterhand. Fundera därför över om du har möjlighet att lägga tid på detta själv – att flyttstäda tar tid! – eller om du bör överväga att anlita en städfirma som hjälper dig. Tumregeln är att lämna bostaden i det skick som du själv önskar finna den vid en flytt; för de flesta innebär det städat in i minsta detalj. Om du städar själv, kolla gärna på städfirmornas sajter. Där finns det ofta listor över vad som ingår i en flyttstädning; då får du en uppfattning om vad  och hur du behöver städa.

städa
Flyttstädningen är en vanlig källa till bråk mellan köpare och säljare. Städa ordentligt eller anlita städfirma.