Accentfärger – så lyckas du med färgsättningen hemma!

Något av det svåraste med inredningen är att skapa en röd tråd, inte minst i färgsättningen. Att inreda med bas- och accentfärger är ett enkelt sätt att få till det! Men vad menas med bas- och accentfärger? Och hur får man till snygga färgkombinationer? Royal Design ger dig här en accentfärgskola för att hjälpa dig på traven.

accent1
Kuddar i accentfärg från Lexington.

Bas- och accentfärger

Basfärgen är den färg som är dominant i rummet, oftast väggfärgen. Basfärger är vanligtvis neutrala och lugnare färger som vitt, grått, beige eller en dämpad kulör med mycket svärta. Men för att rummet ska få det där lilla extra behövs accentfärger som kontraster till basfärgerna. Deras uppgift är att skapa blickfång i rummet och göra det mer levande. Accentfärgerna kan gå ton-i-ton med basfärgen eller komplettera den.

accent3
Panthella Mini bordslampa från Louis Poulsen.

Skapa en accentfärgpalett

Lägg lite tid på att planera ditt färgval. Har du en tanke med dina accentfärger så blir det enklare att inreda och kommer att göra ditt hem mycket mer enhetligt. Använd en liten palett av accentfärger som du håller dig till i hela hemmet eller åtminstone i minst tre rum. Då får du en röd tråd genom inredningen och det är lätt att flytta accessoarer mellan de olika rummen när du vill ha lite omväxling. En tumregel är att en accentfärg bör förekomma på minst tre olika ställen i rummet. På så vis får man blicken att vandra i rummet och accenterna att kännas genomtänkta. För många färger gör ett rum oroligt, så använd inte för många accentfärger.

Att välja accentfärger

Börja med att granska hela hemmets färger och inredning. Dina väggfärger är en bra utgångspunkt för valet av accentfärger. Har du någon utstickande fondvägg eller någon favoritväggfärg? Vilken är den dominerande färgtonen i hemmet? Är den dominerande färgen vitt, grått eller svart så kan du välja vilken accentfärg som helst och sedan utgå från den som bas när/om du ska välja fler accentfärger.

Fundera över vilken känsla du eftersträvar i respektive rum. Varma färger som rött, orange och gult känns mer intensiva, livfulla och intima medan de kalla färgerna blått, lila och grönt bidrar till en lugnare och mer avslappnad atmosfär. Vill du att dina accentfärger ska ”ta för sig” och sticka ut eller ska de bara smälta in och komplettera resten av inredningen?

Hämta inspiration från proffsen! Kanske har du en favorittavla eller poster, något fint mönstrat tyg, en färgglad matta, prynadskudde eller något annat inredningsobjekt du gillar lite extra? Då kan du helt enkelt kopiera detta färgtema. I bilden nedan ser du till exempel hur färgerna från tavlan går igen i inredningen.

accent2
Inredning med tre accentfärger från Chhatwal & Jonsson. Färgerna i tavlan går igen i kuddarna.

Färghjulet

Färghjulet är ett fantastiskt hjälpmedel när du ska välja dina accentfärger. Det innehåller i grunden tolv färger men kan expanderas till ett nästan oändligt antal färger. En bra start är att utgå från någon av dessa tolv grundfärger och sedan, om du vill, ljusa eller mörka upp dem med hjälp av olika mängd svart och vitt.

accent4
Färghjul med tolv grundfärger.

Färgschema – Accentfärger som sticker ut

Vill du att dina accentfärger ska sticka ut – välj ett färgschema med komplementerande färger. Det innebär att man använder färger mittemot varandra i färghjulet med den dominerande basfärgen på ena sidan och accentfärgerna på andra. Detta sätt att kombinera färger skapar en stor kontrast mellan accentfärgerna och den dominerande basfärgen. (I illustrationerna är blå-grön den dominerande färgen).

accent5
Komplementerande färgschema, Splittrat komplementerande färgschema, Triadiskt färgschema och Rektangulärt färgschema.
accent6
Exempel på Komplementerande färgschema. Inredning från Gubi och Chhatwal & Jonsson.
accent7
Exempel på Triadiskt färgschema respektive Rektangulärt färgschema. Inredning från Ferm Living Kids och Broste Copenhagen.

Färgschema – Accentfärger som smälter in

Vill du att dina accentfärger ska smälta in? Använd dig av antingen ett monokromatiskt eller ett analogt färgschema. Färgerna i dessa färgscheman har mindre kontrast och är mer vilosamma för ögat.

accent8
Monokromatiskt färgschema och Analogiskt färgschema.

I det monokromatiska färgschemat använder man olika nyanser av samma basfärg.

accent9
Exempel på Monokromatiskt färgschema. Form stol, Ikono taklampa och Pocket Organizer från Normann Copenhagen.

I det Analoga färgschemat använder man istället 3 färger i rad i färghjulet, inkluderat den dominanta färgen.

accent10
Exempel på Analogt färgschema. Inredning från Gant Home och Designers Guild.

Applicera dina accentfärger

När du väljer inredning och detaljer till ditt hem kan du nu utgå från din accentfärgpalett. Du behöver förstås inte använda alla dina accentfärger i varje enskilt rum. Använd den dominerande färgen för rummet i fråga, exempelvis väggfärgen, för att avgöra vilken/vilka accenter i din palett som skulle passa bäst.

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum.