Förverkliga dina trädgårdsdrömmar

Våren är äntligen här och det är dags att börja tänka på vad du vill plantera nu, så att du kan skörda i sommar. Början av maj är en utmärkt tid för plantering, flera sorters grönsaker går att så redan nu. Det är dags att förverkliga trädgårdsdrömmarna!

tulpan
Drömmer du om en prunkande rabatt? Då är det dags att börja nu!

Förbered och vårda

Det kan vara smart att redan nu rensa i trädgårdslandet så att ogräset inte tar över. Men låt gärna nässlorna vara kvar! De kan användas till soppor och är uppskattade av dagfjärilar. Blanda den befintliga jorden med ny planteringsjord. Vattna rikligt innan och efter plantering.

14
Passa på att rensa ogräs medan det ännu inte har tagit sig. Det blir värre sen annars!

Så fort snön är borta kan du ge de fleråriga bärbuskarna och grönsakerna gödsel. Skugga dina växter med säckväv eller fiberdukar så att de skyddas mot för stark vårsol och frost. Men glöm inte bort att vattna!

Så här sår du grönsaker

April och maj är de ultimata månaderna att börja så grönsaker. Om du vill ha potatis lagom till midsommar så kan du förgro potatis som har skott redan nu, inomhus i ljustäta hinkar. Sedan ska de stå svalt. Förgrodd potatis kan skördas flera veckor tidigare!

8
Pallkragar är toppen att odla i tidigt på säsongen. Jorden blir ju lite upphöjd och plantorna kommer därför upp en bit från kylan i marken.

Gurka, tomater och majs trivs bäst i växthus eftersom de är mycket frostkänsliga. Har du inget växthus finns det grönsaker som funkar väldigt bra att odla i odlingslådor eller pallkragar. Det är t.ex. väldigt enkelt att odla plocksallad och det är samtidigt en mycket uppskattad grönsak. Salladen kommer upp snabbt efter du har sått fröna i jorden och kan användas till frukostmackorna eller goda sommarsallader. Sedan har vi spenat, bondbönor, kålrot, rädisor och ärtor som är tåliga mot kyla och kan sås direkt i marken när jorden har blivit lite varmare; temperaturen ska gärna ligga på 15 grader. Rotfrukter som morötter och rödbetor kan också sås utomhus direkt. För att ändå vara på den säkra sidan kan en fiberduk eller växthusfolie användas som skydd mot kylan.

Odla kryddor

Tänk att ha en alldeles egen örtagård! Om du sår kryddväxter som persilja, dill, koriander, gurkört, oregano och mynta nu så kan du skörda dem redan i maj. Ett plus är att de är lättskötta. Basilikan är lite känsligare men har du ett växthus kan du plantera den tillsammans med tomaterna, så att den inte utsätts för frost i onödan.

dill
Plantera ut i pallkragar redan nu – då får du tidig skörd av kryddor och grönsaker. Bild: Plantagen

Bär och frukt

Ett tydligt vårtecken är när rabarbern börjar dyka upp ur jorden, vilket den gör nu. Om du vill att stjälkarna ska växa snabbare och bli mjälla kan du använda dig av en svart hink och lägga den upp och ner över rabarberplantan. Titta till den någon då och då – när den har växt till sig så kan du ta bort hinken. Då är det dags att skörda de första späda stjälkarna!

rabarber
Rabarbern vill upp tidigt. Låt dem vara eller täck dem med hink tills de kommit upp en bit.

Jordgubbar och smultron kan du med fördel plantera redan nu. Se till att jorden är mullrik och du har avstånd mellan plantorna. Om du redan har jordgubbsplantor sedan tidigare kan du bara ta bort vissna blad och rensa i landet. Jordgubbar är lättskötta men vill ha mycket sol. Ett tips är att lägga över en fiberduk, den värmer vilket gör att jordgubbarna börjar mogna lite tidigare. När sedan blommorna kommer kan du ta bort duken så att bina kommer åt dem. Då kan du istället ha ett nät över så att fåglarna inte äter upp dina bär.

Blommor

Nu kan du göra det vårfint och städa i rabatterna! Det är lämpligt att beskära dina rosor om du inte redan gjort det. Använd en bra trädgårdssax eller sekatör. Lavendeln ska klippas ner ganska mycket, så att det är cirka en tredjedel kvar. Det är viktigt att klippa lavendeln varje år så att den håller sig fin.

Lavendel
Klipp ner lavendeln nu så får du fina blommor längre fram i vår.

Om du förkultiverar sommarblommorna innan du sätter ut dem i rabatten så vinner du flera veckors blomningstid. Ettåriga blommor är fina och dekorativa, som t ex krasse, ringblommor, lejongap, blåsalvia, petunia, sommardahlia och sommarmalva. Ett minidrivhus underlättar dina sådder men är inget måste.

petunia
Petunia, en av alla fina blommor du kan förså. Bild: Blomsterfrämjandet

Lycka till med odlandet!

Foto och text: Madeleine Petersson, Bonjour Vintage