Så lyckas du med grillfesten!

Grillsäsongen är här och med sommarväder och semesterledighet bjuds det på ypperliga tillfällen att bjuda in till grillfest! Royal Design ger dig här tips på måste-ha prylar för en riktig grillmästare och hur du får till sommarens hetaste fest!

1
Skinnförkläde från Decotique.

Att välja grill

Grundförutsättningen för att kunna hålla en grillfest är förstås att man har en grill. Men vad ska man då ha för typ av grill? Utbudet av grillar är enormt nuförtiden och det kan vara svårt att välja. Börja med att titta på vilka möjligheter din utemiljö ger dig. Har du till exempel en liten uteplats kanske du ska välja ett par bordsgrillar istället för en stor gasolgrill och bor du i lägenhet och tänker grilla på balkongen är det en elgrill som gäller.

Kol eller gasol?

En del hävdar att det krävs en kolgrill för att få fram den äkta grilldoften och smaken medan andra menar att de inte känner någon skillnad mellan kolgrillat och gasolgrillat. Huruvida bränslet sätter smaken eller ej är således en personlig fråga. När du väljer mellan kol- eller gasolgrill kan du istället utgå ifrån hur ofta du tänker grilla, hur mycket tid du har för grillningen och din budget för grillköpet. En kolgrill är oftast mindre, lättare och billigare än en gasolgrill men tar i gengäld lite längre tid att grilla på. Har du gott om tid, och kanske bara grillar på helgen är kolgrillen ett bra val. Den är rolig att grilla på men samtidigt lite av en utmaning. Lägg på ett lock när du grillar så får du till en kraftigare röksmak! En nackdel med kolgrillen är att man inte har samma kontroll över värmen som hos en gasolgrill, vilket innebär att det blir svårare att styra över temperaturen och i sin tur tillagningen av maten. Gasolgrillen är perfekt för dig som grillar ofta och vill att det ska gå undan. Den sätts igång med en enda knapptryckning och du får snabbt upp värmen. Värmen blir jämnare än hos en kolgrill och du kan styra temperaturen med en värmeregulator vilket ger dig större möjlighet att bestämma hur grillmaten ska tillagas. Vill du ha extra röksmak kan du använda särskilda rökflis vid grillningen. En stor fördel med gasolgrillen är att du kan grilla oavsett väder, det vill säga året runt om du önskar. Många gasolgrillar klarar också av att stå ute hela året. Nackdelen är att de är både större och tyngre än en kolgrill och svårare att flytta om man skulle behöva det. En gasolgrill är oftast lite dyrare i inköp än en kolgrill och man får räkna med att lägga lite mer tid på underhåll.

2
Grillar från Eva Solo.

Tillbehören som gör dig till en riktig grillmästare

Grillningen blir både enklare och roligare med rätt prylar. Ordentliga grillredskap, tålig utrustning och fiffiga tillbehör kan gör halva jobbet åt dig!

3
Marinadset från Nicolas Vahé, kökshandduk från Almedahls, salt- och pepparkvarnar från Peugeot, skinnförkläde från Decotique, hamburgerpress från Sagaform, grillvantar från Röshults, hamburgerhalster från Leif Mannerström och kockkniv från Global.

Det är viktigt att skydda både dig själv och dina kläder när grillen går varm. Med ett par värmebeständiga grillhandskar i tjock mocka och ett tåligt förkläde i skinn grillar du både säkert och snyggt! Hemligheten bakom perfekt runda hamburgare är en hamburgerpress och med ett hamburgerhalster förhindrar du att de går sönder på grillen. En allsidig kockkniv är oumbärlig såväl vid grillning som vid all matlagning.

4
Grillkorg från Nordic Ware.

Grillkorg från Nordic Ware. Länk: http://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=122665

I en grillkorg kan du grilla sådant som lätt faller sönder, fastnar eller är så smått att det riskera att trilla genom grillgallret.

Duka med maten i fokus

Skippa plastbestick och engångstallrikar. När det är grillfest står maten i fokus och då ska det vara rejäla mattallrikar och ordentliga bestick. Med en grilltallrik uppdelad i olika sektioner får du lättare till en snygg uppläggning och med en lite vassare köttkniv kommer maten att kännas ännu mörare. En fräsch sommarsallad passar fint till grillmaten och blir samtidigt ett färgglatt blickfång i dukningen. Sätt feststämningen med levande ljus, gärna i ljuslyktor som skyddar mot drag och vindpustar.

5
Grillbestick från Gense, tygservett från Lexington, ljuslykta från Ernst Kirchsteiger, grilltallrik från Villeroy & Boch, Essence rödvinsglas från iittala och salladsskål från Guzzini.

När solen går ner

Svenska sommarnatten är inte alltid så ljum som man hade önskat och när solen gått ner kan det bli lite småkyligt. Med värmande filtar, levande ljus och festliga ljusslingor kan man mysa utomhus långt in på småtimmarna!

6
Pläd och ljuslyktor från Skargaarden.

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum och uterum!