Duka upp för midsommar!

Nu är snart årets somrigaste festdag här! En högtid där vi håller stenhårt på traditionerna med sill, nubbe, jordgubbstårta, sång och dans hela ljusa natten lång. Royal Design tipsar dig här om hur du fixar finaste midsommardukningen för sillunchen, jordgubbstårtan och grillkvällen.

Sommarblomster och lantlig charm

Många väljer att fira midsommar på landet och den ultimata midsommarkänslan får du om du ställer ut matbordet och dukar upp i det fria. En förutsättning för detta är förstås uppehållsväder vilket vi alla vet inte är en garanti denna dag. Ett partytält är bra att ha till hands, om du inte har en altan med tak.

En fin och lantlig sommardukning får du med rustika naturmaterial och sommarblommor, gärna ängsblommor, i mängder.

1
Inspiration från Arabia och iittala.

Börja dukningen med en skrynklig linneduk som bas. Har du ett matbord med vacker träyta kan du med fördel skippa duken och endast använda linneservetter. När det gäller blommorna behöver du inte hålla dig strikt till vaser. Bind en vacker midsommarkrans till varje gäst att dekorera tallriken med och som de sedan kan ha på huvudet. Fäst en liten blombukett vid servettringarna, dekorera foten på vinglasen genom att knyta fast en fläderblomma. Björkris hör också midsommar till. Lägg björkruskor i mitten längs bordet som en ”grön” löpare.

2
Linnedukar och linneservetter från Himla.

Sillunchen

Midsommarfirandet börjar oftast med en traditionsenlig sillunch bestående av bland annat inlagd sill som senapssil och matjesill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och nubbe. Låt maten vara fokus i lunchdukningen. Blommande dill och gräslök är lika vackra i vas som de mer traditionella midsommarblommorna. Har du gjort egna sillinläggningar och hemmagjord snaps, låt de smaksättande ingredienserna vara kvar i burken eller flaskan som fina dekorationer.

3
Sommarkänsla med blåblommiga Mon Amie från Rörstrand.

Duka med ett klassiskt blått och vitt porslin för en riktigt lantlig sommarkänsla. Skärbrädor i trä blir både snygga och praktiska serveringsfat för till exempel nybakat bröd, ost, sillburkar, färska grönsaker och andra tillbehör. Ölglas och snapsglas bör finnas med i dukningen men ställ gärna fram även vinglas, champagneglas och vattenglas så kan gästerna själva välja vad de vill dricka under lunchen. En bordsflagga blir pricken över i:et i midsommardukningen.

4
Ölglas och snapsglas från Holmegaard. Bordsflagga från Rosendahl.

Jordgubbar, tårta och kaffe

Efter sillunchen är det dags för midsommarfika. Jordgubbstårta med grädde, vaniljkräm och sockerkaksbotten är en klassiker men en somrig bärtårta går förstås lika bra, eller bara jordgubbar med mjölk.

5
Inspiration från House Doctor.
6
Tårtfat och assietter från Rosendahl.

Avsluta med grillning och kvällsmys

Grillning blir det perfekta avslutet på midsommarfirandet och kan vara långt in på den ljusa natten. Tänd mysiga ljuslyktor och oljelampor på bordet och häng upp festglada ljusslingor i träden eller taket. Ett bärbart musiksystem höjer partystämningen då lagret av snapsvisor börjar uttömmas. Med gasolgrill, partytält och varma filtar trotsar du vädergudarna!

7
Oljelampa och Ängvas från Klong.
8
Trädgårdsmöbler från Skargaarden.

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum och uterum!