Arkitektpionjären som blev designstjärna i USA

Greta Magnusson Grossman, snickarlärlingen från Helsingborg, bröt ny mark på många sätt, både i sitt yrkesval och sedan genom att göra succé i USA.

Foto: Gubi

Greta Magnusson verkar ha siktet klart inställt från början. Det är arkitekt hon ska bli. Efter att hon tagit studenten 1926 börjar hon som snickarlärling vid Kärnans snickeri i Helsingborg. Där lär hon sig om möbelsnickeriets grunder och kombinerar sin lärlingsperiod med att plugga ritningslära, och söker sig därefter till Konstfack.

År 1930 blir hon en av de första kvinnorna att examineras från högskolan. Hennes utbildning och val av yrke är för tiden mansdominerande möbelindustri anmärkningsvärd. Själv hävdar hon att hon som möbelarkitekt nu kan jobba med trevnaden i hemmet, något som kvinnor gjort i alla tider.

Från Stockholm till Los Angeles

Efter resor till både Frankrike och Tyskland blir hon den första kvinnan att prisbelönas av Svenska slöjdföreningen 1933. Efter detta öppnar hon inredningsfirman ”Studio” i Stockholm. Vid samma tidpunkt träffar hon sin man, den engelske jazzmusikern Billy Grossman. På grund av den osäkra krigssituationen i Europa, väljer paret att flytta till Los Angeles i USA.

Golvlampan ”Grasshopper”. Foto: Arkitekturmuséet.

På Rodeo Drive startar hon sin nya verksamhet och blir snabbt en del av den amerikanska design- och kultureliten. Hon uppmärksammas bland annat för möbler så som soffan ”Pair of Couches” och lampan ”Grasshopper”.

På 1950-talet börjar Greta att rita hus istället som karakteriseras av ljus och öppen planlösning. Hon ritar villor, kontor och flerfamiljshus i främst Los Angeles, men även ett hus i Hudiksvall.

På 1960-talet lämnar hon det yrkesliv som engagerat henne under ett trettiotal år. Hon och maken Billy flyttar till San Diego och där hon ägnar sig åt måleri resten av livet.