Så får du till den perfekta midsommardukningen

Högtiden då bordsdukningen blir extra lekfull är snart här. På midsommarafton får kreativiteten flöda, och där både mat och och växter fungerar som både dekoration och konversationsstartare. Hemnet har pratat med dukningsexperten Catharina Lindeberg Bernhardsson om hur man får till den perfekta midsommardukningen.

– Det ska kännas sommar!

Så säger Catharina Lindeberg Bernhardsson som kontinuerligt håller kurser i att duka perfekta bord. Ett av hennes stilmedel är att arbeta med naturen – och när passar inte det bättre om inte på midsommarafton? – Man är helt enkelt ute och plockar och använder sig av det som finns. Och om man inte har naturen har jag också plockat i grönsaksdisken. Gräslök och dill kan man till exempel köpa och ställa i små glas på borden. Sedan lägger man ut saxar bredvid så att alla kan klippa under tiden man äter. Det är en sådan grej som gör att man konverserar i maten.

När Catharinas midsommardukar struntar hon även i pappersservetter och använder sig i stället av tygservetter. – På servetterna binder du sedan ett band och fäster fast plockade ängsblommor. Jag försöker att hela tiden jobba med naturen och se till att få ut den på borden, berättar Catharina.

dukning-atbart
Ätbara detaljer leder enligt Catharina Lindeberg Bernhardsson till en konversationsstartare.

Ett annat måste för det klassiska midsommarbordet är blåklint och prästkrage. – Personligen brukar jag också använda mig av blåbärsris. Det blir snabbt en bukett i handen och i de kan man sticka i blåklint och prästkrage. Man kan göra många små, och sedan dekorerar man ett bordslöp med buketterna. Det är ett lätt och billigt sätt som gör att dukningen ser fräsch ut.

Hon berättar också att det går mer än bra att använda sig av det ätbara i dukningen. Jordgubbar, blåbär och annat matigt ger en lekfullare känsla på bordet. – Du kan till exempel placera ut jordgubbarna eller blåbären på bordet så att man kan plocka av dom. Det håller även ihop dukningen och passar bra till om man serverar en jordgubbstårta.

blommor
Catharinas växttips för midsommarbordet: blåklint och prästkrage.

Färgmässigt är det blå och det vita är en favorit hos Catharina, men hon menar också att midsommartiden är ett perfekt tillfälle att plocka vilka ängsblommor som helst för dekorering.

– Plocka hängbjörk som du kan göra kransar av med hjälp av att vira ett band runt dem. Kransarna kan du sedan använda som dekoration på bordet eller runt tallrikarna.

Det speciella, och en personlig känsla, får du till genom att sätta hängbjörken i små glas vid varje plats och sedan låta gästerna göra sina egna kransar. – På så vis kan man göra sin egen krans utan att göra det för komplicerat. Det är också en aktivitet som startar en konversation mellan gästerna.

catharina
När Catharina dukar använder hon sig ofta av naturen.

Läs mer om midsommar- och sommardukning i Catharina Lindeberg Bernhardsson bok Dukning efter säsong eller få mer inspiration på Instagram-kontot: catdukar.