Inred klimatsmart!

Hur får man egentligen sitt hem miljömedvetet? Bland en djungel av ledord berättar hållbarhetsexperten Emma Elwin om plastbantning och om att inte underskatta second hand-shopping.

emmaolbers
Modulsoffa av Emma Olbers i tyget Amdal som är både Svanenmärkt och Möbelfaktamärkt. Tyg- och armstöd tillverkat av 100 procent naturligt linne mer detaljer i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö.

Det mest självklara, men kanske också det viktigaste, är att konsumtion och nyproduktion tär på jorden. Vi konsumerar allt mer och plasten vi använder innehåller oftast mängder av farliga kemikalier. Och prylar som är dåliga för miljön, är oftast dåliga för oss själva. Emma Elwin driver det digitala magasinet Make it last, som främst fokuserar på hållbart mode. Men produktionsvillkor och materialval följer även med hem till Emma Elwin. – Jag var väldigt nyfiken på hur man skulle kunna förhålla sig till hållbara val och vara mer miljömedveten i vardagen. Vårt syfte men Make it last var att kunna lära oss med våra läsare om hur man kan ändra dåliga vanor.

journal
Förvaringslösning av återvunnen stråktråd hos det svenska familjeföretaget Backstigs i Hillerstorp. Foto: Maze Interior

Hur tänker du för att hålla ditt hem så klimatsmart som möjligt? – Vi har försökt att köpa alla våra möbler second hand och om vi väljer nyproducerat så måste det vara gjort av återvunnet material. Vi målar och renoverar mycket själva och väljer då linoljefärg eller äggoljetempera. Allt kan få ett nytt liv med lite färg eller nytt tyg.

Vilka är de vanligaste missarna i att tänka miljömedvetet hemma? – Att man lägga om hela sin livsstil över en natt och att man känner sig stressad och vet inte vart man ska börja. Börja med små saker och låt det sen sprida sig.

bambu-laplandecostore
Det är viktigast att undvika plast i köket. Studier visar att värme gör att plast lättare släpper ifrån sig tillsatsämnen. Foto: Lapland Eco Store

Emmas tips för ett klimatsmartare hem

  • Handla second hand Undvik att köpa nyproducerat och kolla i första hand second hand. Blocket och Södra Skattkammaren på Bondegatan i Stockholm är två favoriter.
  • Naturmaterial För att få tag på miljömedveten inredning är det lättast är att köpa saker som är gjorda av naturmaterial. Försök omringa dig av enbart med naturmaterial.
  • Plastbanta Försök undvika plast och andra material som innehåller mycket lim.
  • Våga fråga Försök läsa på eller fråga i butiken innan du köper hem till exempel städprodukter. Satsa på miljömärkta medel som inte utsätter hemmet och familjen för onödiga kemikalier.
ecolunchbox
Plastbanta genom att använda köksredskap i rostfritt i stället för plast. Foto: Eco Lunch Box