Så utnyttjar du den rekordlåga räntan

Vi har ett unikt ränteläge med en reporänta på minus 0,50 procent. Men den historiskt låga räntan varar inte för alltid, därför är det smart att utnyttja dagens låga ränteläge – inte minst för att vara beredd när räntan väl börjar stiga. Skandias bolåneexpert Erik Salzberg ger sina bästa tips. 

Se över din privatekonomi

– Räkna på vilka räntenivåer din ekonomi klarar av. En höjning från en och en halv till tre procent låter kanske inte mycket, men höga bostadspriser ger stora lån och då blir det högst kännbart för familjens ekonomi. 

Hur mycket vill du lägga?

– En bostad bör betraktas som en långsiktig investering. Att försöka pricka det bästa köptillfället är svårt, för att inte säga omöjligt. Man får göra en avvägning mellan hur och var man vill bo, och hur mycket man kan och vill betala.

Var långsiktig

Tänk långsiktigt både i ditt sparande och boende. Fundera inte så mycket på om bostadspriserna ska upp eller ner – det är ändå omöjligt att veta. Det viktigaste är att du känner dig bekväm med boendekostnaden. Det gäller även när du ska renovera din bostad och lånar till det. 

Att spara lönar sig alltid

– När du ansöker om ett bolån och banken ska bedöma hur mycket du kan få låna, räknar de med att din inkomst ska tåla en boränta på uppemot sju procent. Men det handlar också om vad du själv är villig – och kan – betala för ditt boende. Det måste finnas rum för sparande. Passa på att spara till en ränte- och amorteringsbuffert nu när räntorna är så låga. Förutom att ha en buffert för oförutsägbara händelser gäller det att även bygga upp ett långsiktigt sparande.

Glöm inte att amortera

– Det är inte bara räntan som påverkar dina boendekostnader, även amorteringar spelar in. Amorteringskravet innebär större utgifter för många som tar nya lån. Var beredd på att amorteringar kan utgöra en betydande del av din boendekostnad när du flyttar. Men kom ihåg att en amortering egentligen inte är en kostnad utan ett sparande. Ju mer du amorterar, desto mindre sårbar är du också om bopriserna skulle falla. Amorteringen leder också till en lägre belåningsgrad, vilket i sin tur oftast ger en bättre rabatt på bolåneräntan och därmed minskar din månadskostnad.

Låna bara det du är bekväm med

– Man ska känna sig bekväm med storleken på lånet och den boendekostnad man får i dag och i framtiden med nya amorteringskrav och högre räntor. Ett sätt att öka tryggheten är att sälja först och köpa sen, så man vet hur mycket pengar man har att röra sig med. 

 

Läs mer om Skandia bolån här.